PREKOMJERNA SILA

Tokom intervencije u Njemačkoj preminuo Hrvat, dvojica policajaca pod istragom

Policija je silom pokušala provjeriti muškarca, no on se opirao

Istraga usmjerena na rekonstrukciju cijelog događaja. Agencije

A. Č.

4.5.2022

Dvojica njemačkih policajaca nalaze se pod istragom nakon što je 47-godišnjak preminuo u Mannheimu u ponedjeljak poslije policijske intervencije. 

Kako javlja Fenix-magazin od člana porodice iz Dizeldorfa, riječ je o 47-godišnjem Hrvatu. 

Portal SWR je u utorak objavio kako je istraga usmjerena na rekonstrukciju cijelog događaja, prije svega primjenu sile od strane policijskih službenika, kao i na zdravstveno stanje muškarca koji je u ponedjeljak preminuo u bolnici nakon policijske akcije na Marktplatzu u Mannheimu. 

Prema pisanju SWR-a, postoji sumnja na prekomjernu primjenu sile koja je rezultirala povredama i smrću 47-godišnjaka. U saopćenju LKA navodi se kako je liječnik iz Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu (ZI) pozvao policiju jer je smatrao kako je 47-godišnjaku koji se udaljio iz bolnice potrebna pomoć.


Liječnik i dvojica policajaca su krenuli u potragu za muškarcem i pronašli ga u centru Mannheima. Policija je silom pokušala provjeriti muškarca, no on se opirao. 

Kad su ga policajci svladali, 47-godišnjak je iznenada klonuo i nije davao znakove života. Preminuo je malo kasnije u bolnici. Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima se navodno vidi kako je policajac šakom udario muškarca u glavu. Policija u Mannheimu se u utorak oglasila putem Twittera. 

– LKA i Ured javnog tužižaštva će tokom istrage pregledati razne video zapise - napisali su. 

Putem Facebooka policija je pozvala svjedoke da se jave s korisnim informacijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.