NOVI PODACI

Njemački izvoz naglo pao u martu odražavajući uticaj sankcija

Izvoz u Rusiju pao je za 62,3 posto u odnosu na februar zbog sankcija

Izvoz iz Njemačke. SHUTTERSTOCK

A. O.

4.5.2022

Njemački izvoz snažno je pao u martu, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući uticaj sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Njemački izvoz u martu je pao 3,3 posto u odnosu na februar kada je bio porastao 6,2 posto.

Uvoz je uvećan 3,4 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Time se višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom sunovratio s 11,1 milijardi eura u februaru na samo 3,2 milijarde eura u martu, prema sezonski prilagođenim podacima Destatisa. 

Izvoz u Rusiju

Izvoz u Rusiju pao je za 62,3 posto u odnosu na februar zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, dodatnih mjera ograničavanja izvoza i nesankcioniranog ponašanja sudionika na tržištu, navodi njemački statistički ured.

Uvoz iz Rusije smanjen je samo 2,4 posto.

Na godišnjem nivou njemački izvoz porastao je u martu 8,1 posto, gotovo dvostruko slabije nego u februaru. Uvoz je uvećan za 20,1 posto, nakon 25-postotnog skoka u februaru.

Privredne posljedice rata

Privredne posljedice rata u Ukrajini i sankcija mogle bi ove godine zakočiti njemački izvozni zamašnjak, napominje agencija dpa.

Osim izravnih gubitaka u poslovanju s Rusijom i Ukrajinom, ekonomisti smatraju da će gospodarstvo zakočiti i uska grla u opskrbi, nestašica poluproizvoda i lockdown u Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.