EU PARLAMENTARKA

Tineke Strik za "Avaz": Embargo na rusku naftu je važan korak, nadamo se da će se BiH pridružiti sankcijama

To je dalekosežan korak, ali to je jedini ispravan odgovor na uporni ruski agresorski rat protiv Ukrajine, istakla je

Tineke Strik. Arhiva

Piše: H. J. I.

4.5.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) predstavila je danas šesti paket sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji zbog neopravdane i ničim izazvane agresije na Ukrajinu. 

Između ostalog, predložena je i zabrana uvoza ruske nafte u EU. Zastupnica u Evropskom parlamentu ispred Zelenih Tineke Strik istakla je za portal "Avaza" da je ovo važan korak EU.

- Komisija je poduzela važan korak sa novonajavljenim naftnim embargom i drugim sankcijama, koje će vjerovatno ozbiljno utjecati na rusku ekonomiju. To je dalekosežan korak, ali to je jedini ispravan odgovor na uporni ruski agresorski rat protiv Ukrajine.


Ove sankcije kao važan znak solidarnosti sa ukrajinskim narodom, koji se ne bori samo za odbranu svoje zemlje, već i međunarodnog poretka i koncepta demokratije, suvereniteta i teritorijalnog integriteta na cijelom evropskom kontinentu. Nadamo se da će se Bosna i Hercegovina i druge evropske zemlje pridružiti sankcijama, kao snažan znak evropskog jedinstva - rekla je Strik.

Podsjećamo, EU je u šestom paketu sankcionisala visoke vojne oficire i druge osobe koje su počinile ratne zločine u Buči, Sberbanku i druge dvije banke su uklonili iz SWIFT sistema, te su zabranili tri velika ruska državna emitera iz etera EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.