ANDRIJ JERMAK

Šef kabineta Zelenskog: Izjava Lavrova dokazuje da je Rusija prijetnja Jevrejima

On je pozvao i Izrael i jevrejske organizacije da odgovore na izjave Lavrova

Andrij Jermak. Agencije

H. J. I.

4.5.2022

Nedavne izjave prvog diplomate Rusije Sergeja Lavrova, o jevrejskoj krvi Adolfa Hitlera dokazuju da je Moskva prijetnja Jevrejima svuda i graniči se sa poricanjem holokausta, izjavio je šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

- To je ponovo pokazalo da Rusija predstavlja egzistencijalnu prijetnju, ne samo za Ukrajinu, sa najmanje 100.000 Jevreja, već za sav jevrejski narod širom svijeta - rekao je Jermak za Times of Izrael.


Diplomatske posljedice

Ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov izjavio je u nedjelju za italijansku televiziju da je "Hitler također imao jevrejske krvi" i da su "neki od najgorih antisemita Jevreji".

Te njegove izjave u odgovoru na pitanje o tvrdnji Moskve da je invazija na Ukrajinu nastojanje da se denacifikuje ta zemlja, iako je njen predsjednik Zelenski Jevrej, su oštro kritikovane.

Jermak je govorio otvoreno o svom jevrejskom porijeklu i rekao da su članovi porodice njegovog oca Jevreja, rođenog u Kijevu, ubijeni u masakru Babin Jar septembra 1941, kada su nacisti i njihovi lokalni saveznici ubili 33.000 Jevreja.

On je pozvao i Izrael i jevrejske organizacije da odgovore na izjave Lavrova, podržavajući reagovanje Zelenskog koji je postavio pitanje da li bi Izrael trebalo da snizi nivo odnosa sa Moskvom.

Za sada je nejasno da li će nastali jaz imati šire diplomatske posljedice ili utjecati na odluku o proširenju pomoći Ukrajini.

Izrael je do sada pokušavao da održi ravnotežu u podršci Kijevu i očuvanju otvorenih veza sa Moskvom, ali je već počeo da šalje šljemove i zaštitne prsluke Ukrajini, a ne samo humanitarnu pomoć.

Jermak očekuje da izjave ruskog ministra i, kako je rekao, ratni zločini Rusije, koji sve više dolaze na vidjelo, podstaknu Vladu Izraela da zauzme proukrajinski stav.


Očekuju izvinjenje od Lavrova

Glavni rabin Rusije Berel Lazar je također kritikovao izjave ministra vanjskih poslova Lavrova, označivši ih šokantnim i rekao da bi želio da se Lavrov izvini.

Jevrejska telegrafska agencija komentariše da je to neuobičajeno u Rusiji gdje sveštenstvo podržava rat u Ukrajini.

Rabin Lazar koji ima bliske veze sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako se vjeruje, izrazio je nezadovoljstvo zbog rata, ali se uzdržao od direktnih kritika.

- Ne smatram sebe nadležnim da dajem savjete šefu diplomatije Rusije, ali bi bilo lijepo kada bi se izvinio Jevrejima i jednostavno priznao da je pogriješio - napisao je rabin u odgovoru na pitanje Jevrejske telegrfaske agencije i dodao: 

- Mislim da bi se onda moglo smatrati da je incident riješen i okrenut list.

U utorak je međutim Ministarstvo vanjskih poslova Rusija optužilo Izrael za podršku neonacističkom režimu u Kijevu zbog osuda izjava Lavrova.

Rabin Lazar je ocijenio da se ne mogu porediti holokaust i ono što se sada dešava, aludirajući na ulogu sovjetskih snaga u pobjedi nad nacistima, rekavši je da takva poređenja umanjuju dostignuća herojskih vojnika koji su oslobodili Aušvic i istakli zastavu pobede nad Rajhstagom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.