NOVE SANKCIJE

Tras: Rusiji ćemo prekinuti računovodstvenim uslugama

Uskraćivanje pristupa britanskim uslugama izvršit će veći pritisak na Kremlj, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova

Liz Tras. AGENCIJE

A. O.

4.5.2022

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Tras (Truss) izjavila je da će Rusiji prekinuti pristup računovodstvenim, konsultantskim i PR uslugama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Velika Britanija danas je zabranila izvoz poslovnih usluga za Rusiju te najavila nove sankcije protiv 63 pojedinca i organizacije, uključujući i neke medije u državnom vlasništvu kao i njihove uposlenike.


Poslovanje s režimom

Tras je ocijenila poslovanje s režimom Vladimira Putina “moralnim bankrotom” te kao pomoć finansiranju “ratne mašinerije koja uzrokuje neopisivu patnju diljem Ukrajine”.

Kako je objavljeno iz britanske vlade, Rusija se “u velikoj mjeri oslanja” na uslužne kompanije u zapadnim zemljama, a prestanak usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu činit će 10 posto ruskog uvoza u pogođenim sektorima.

- Uskraćivanje pristupa britanskim uslugama izvršit će veći pritisak na Kremlj i u konačnici pomoći da se osigura neuspjeh Putina u Ukrajini - dodala je Tras.


Medijske firme

Vlada je također najavila 63 nove sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za pojedince povezane s ruskim emiterima i novinama, te sankcije protiv mainstream medijskih organizacija.

Druge medijske firme koje su sankcionirane uključuju InfoRos, novinsku agenciju koja širi “destabilizirajuće dezinformacije o Ukrajini”; SouthFront, web stranica za dezinformacije; i Strategic Culture Foundation, online časopis koji širi dezinformacije o invaziji.

Danas su sankcionirani zaposlenici Channel One-a, najvećeg medija u državnom vlasništvu u Rusiji, kao i ratni dopisnici u sastavu ruskih snaga u Ukrajini. Organizacije, uključujući državnu radiodifuziju, Državnu televiziju i radiodifuziju u Rusiji, također će se suočiti s sankcijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.