RUSKI POLITIČAR

Potomak Tolstoja: I Lav je klao neprijatelje na Krimu, idemo sve do poljske granice

Oštro se obrušio na komentare da podržavanjem ruske invazije na Ukrajinu ocrnjuje ime svog slavnog pretka, čije remek-djelo "Rat i mir" govori protiv francuske invazije na Rusiju 1812. godine

Pjotr Tolstoj: Lav je klao neprijatelje na Krimu. TWITTER

S. S.

4.5.2022

Ruski političar Pjotr Tolstoj, potomak slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, hvalio se kako je njegov prapradjed u 19. stoljeću klao britanske i francuske trupe na Krimu, naglasivši da Moskva ne treba stati s ratom u Ukrajini sve dok ne stigne do poljske granice.

Pjotr Tolstoj (52), zamjenik predsjednika Dume, bivši televizijski voditelj i podržavalac Vladimira Putina, kazao je kako će "Rusija završiti s vojnom operacijom kada njoj odgovara, bez obzira na pomoć koja Ukrajini stiže iz Evrope".

- Pretpostavljam da ćemo stati kada stignemo do granice s Poljskom - rekao je.

Lav je bio u ruskoj vojsci

Oštro se obrušio na komentare da podržavanjem ruske invazije na Ukrajinu ocrnjuje ime svog slavnog pretka, čije remek-djelo "Rat i mir" govori protiv francuske invazije na Rusiju 1812. Naime, Tolstojev roman se temelji i na njegovom iskustvu borbe u Krimskom ratu.

U dobi od 26 godina borio se tokom opsade Sevastopolja. Grad su na kraju 1855. godine osvojili Britanci i Francuzi, piše The Telegraph.

- Lav Tolstoj je bio u ruskoj vojsci. Klao je britanske i francuske vojnike na Krimu, na ruskom Krimu. Kada je sudbina vaše zemlje upitna, vaš jedini zadatak je stati u njenu odbranu. Ne vidim nikakvu kontradikciju između današnjeg stajališta Rusije i njegovog naslijeđa - rekao je Pjotr za talijanske novine La Repubblica.

No prava istina je da je Krimski rat motivirao mladog Tolstoja da prekine sa zabavama u visokom društvu i usredotoči se na pisanje, aktivizam i promicanje pacifizma.

- Rat je toliko nepravedan i ružan da svi koji u njemu sudjeluju moraju pokušati u sebi ugušiti glas savjesti - napisao je Lav Tolstoj.

"Porast cijena nije tragedija"

Tokom intervjua Pjotr Tolstoj ponovio je tvrdnje ruskih vlasti da je Ukrajina puna "neonacista" i da su gotovo svi zarobljeni ukrajinski vojnici imali tetovaže svastika.

- Rat će završiti tek kada Ukrajina bude potpuno denacificirana i demilitarizirana, kada više ne bude predstavljala prijetnju Ruskoj Federaciji i kada ne bude postojala mogućnost da se pretvori u antirusku državu, kao što je Zapad to pokušao učiniti u posljednjih 30 godina. Pokušaji Zapada da ne ovisi o ruskome plinu i nafti mogli bi dovesti do ogromnog rasta cijena energije i, u konačnici, kolapsa EU. Povećanje cijena plina pogodit će srednju klasu, koja je izborna baza zapadnih vlada. Europsku uniju mogla bi zadesiti ista sudbina kao i SSSR - rekao je Pjotr Tolstoj.

Potomak slavnog pisca smatra da Rusija, s druge strane, može izdržati sankcije koje je uveo Zapad i prekide ugovora o dostavi plina i nafte.

- Konzumerizam nije glavna osobina ruskog čovjeka. Kada je u pitanju opstanak zemlje, porast cijena za nekoliko rubalja neće predstavljati tragediju za prosječnog Rusa. On neće zbog toga izaći na ulice - naveo je Pjotr Tolstoj.

Pjotr Tolstoj započeo je svoju novinarsku karijeru u agenciji AFP u Moskvi devedesetih godina, a nakon toga je krenuo u voditeljske vode i postao jedan od najžešćih kritičara zapadnog liberalizma. Poznat je i po svojim antisemitskim i homofobnim stavovima, a od 2016. je zastupnik u ruskom parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.