UKOLIKO APLICIRAJU U NATO

Švedska tvrdi: Dobili smo sigurnosne garancije od SAD-a

Ministrica Linde je na sastanku kazala kako se ne radi o konkretnim sigurnosnim garancijama, jer to samo mogu dobiti države članice NATO-a

Jens Stoltenberg. AGENCIJE

A. O.

5.5.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle sedmice izjavio je da ukoliko Finska i Švedska odluče aplicirati za članstvo u NATO savezu, proces pristupanja bi "tekao brzo" i privremene mjere bi bile uvedene dok ne postanu formalno članice saveza.

Švedske vlasti tvrde kako je ta država dobila garancije SAD-a da će imati njihovu podršku tokom perioda potencijalnog apliciranja za članstvo u NATO savezu kada sve države članice saveza obrađuju pristiglu dokumentaciju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) ministrici vanjskih poslova Švedske An Linde (Ann) tokom jučerašnjeg sastanka u Vašingtonu (Washingtonu) kazao je kako neće ulaziti u detalje, ali da oni imaju   američke sigurnosne garancije.





Ministrica Linde je na sastanku kazala kako se ne radi o konkretnim sigurnosnim garancijama, jer to samo mogu dobiti države članice NATO-a.

Američki Stejt Department (State Department) objavio je kako NATO želi primiti nove države u svoje članstvo, ali nisu naveli da SAD daju potencijalnim članicama sigurnosne garancije.

Finska i Švedska nisu se pridružile NATO savezu ni tokom Hladnog rata, ali ruska aneksija Krima 2014. godine i njena trenutna invazija na Ukrajinu dovele su te države u situaciju kada moraju ponovno razmisliti o svojim sigurnosnim politikama, pri čemu članstvo u savezu djeluje kao najizglednija mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.