DA LI PRIJETI EKSALACIJA?

Europarlamentarci: Zabrinuti smo zbog stanja u Pridnjestrovlju

Incidenti u toj regiji i obavezna vojna mobilizacija jasno pokazuju koliko je tamo opasna situacija, a moldavijski su čelnici doprinijeli eskalaciji već napete situacije, rekao je Tonino Picula

Europarlamentarci zabrinuti za situaciju u Pridnjestrovlju. AGENCIJE

S. S.

5.5.2022

Evropski zastupnici pozvali su u Evropsku komisiju da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, dok su istovremeno zabrinuti zbog situacije u odmetnutoj istočnoj regiji Pridnjestrovlju (Transnistriji) preko koje Rusija želi destabilizirati vladu u Kišinjevu.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja evropskog kontinenta koja je primila najveći broj ukrajinskih izbjeglica u odnosu na broj stanovnika. Zbog toga su europarlamentarci istakli da je toj zemlji potrebna privredna pomoć ne bi li se riješila zavisnosti o ruskom plinu, a od Komisije su zatražili da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za ulazak u EU.


U Pridnjestrovlju situacija zabrinjavajuća

Zastupnik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula podsjetio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Moldavijom potpisan prije šest godina, međutim neriješeni problem statusa regije Pridnjestrovlje (Transnistrija) na istoku zemlje ponovno izlazi na vidjelo u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

- Incidenti u toj regiji i obavezna vojna mobilizacija jasno pokazuju koliko je tamo opasna situacija, a moldavijski su čelnici doprinijeli eskalaciji već napete situacije. Rusija želi destabilizirati Moldaviju. Ona ne bira sredstva za uplitanje u moldavske izborne procese i unutarnja pitanja - rekao je Picula.

Pridnjestrovlje je uski pojas na granici Moldavije i Ukrajine većinski naseljen ruskim stanovništvom. Taj teritorij je 1992. godine proglasio nezavisnost, ali nikad nije priznat u međunarodnoj zajednici.

Moldavija je sljedeća meta Kremlja, upozorila je zastupnica zelenih Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon). Zbog toga smatra da EU mora pomoći Moldaviji na njenom putu prema punopravnom članstvu.

- U Moldaviji postoje pitanja koja se još trebaju rješavati, a tiču se zaštite ljudskih prava. Međutim, takozvani "ruski mirotvorci" još uvijek pod okupacijom drže dijelove Moldavije, a rat bi se lako mogao preliti u tu državu - izjavila je.

I EU snosi dio odgovornosti

Zastupnik Evropske pučke stranke Andrius Kubilius smatra da i EU snosi dio odgovornosti za stanje u Moldaviji jer nije dovoljno ozbiljno shvatila stratešku odgovornost za stabilizaciju Moldavije i zapadnobalkanskih država.

- Znamo s čime se Moldavija suočavala u zadnjih 30 godina, s okupacijom, pranjem novca i sl. Danas ona ima proevropsku vladu i predsjednicu, a Kremlj prijeti moldavskoj suverenosti - poručio je Kubilius dodavši da cijeli kontinent zaslužuje pomoć EU.

Dragoş Tudorače (Tudorache) iz kluba liberala također želi vidjeti Moldaviju u Evropskoj uniji. Smatra da ta zemlja zaslužuju financijsku pomoć s obzirom na to da je primila veliki broj ukrajinskih izbjeglica.

- Treba im omogućiti pristup vanjskom tržištu jer njihova energetska ovisnost o ruskom plinu predstavlja pritisak na stabilnost i privredu - kazao je.

Izaslanik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji (Várhelyi) rekao je da je proces pridruživanja bilo koje države rijetko kada brz i jednostavan, ali Komisija brzo radi na tome kad je Moldavija u pitanju. U međuvremenu će EK nastaviti pružati pomoć kako bi se zemlja mogla nositi s izbjegličkim valom iz ratom pogođene Ukrajine.

- Podržali smo s 15 miliona eura kupnju potrebne opreme za pograničnu policiju i s još 15 miliona eura regionalne projekte ne bi li ljudi došli do sigurnog okruženja. Frontex jača svoju akciju u Moldaviji te će razmjestiti 80 časnika i službenika da bi pomagali na granici - izjavio je povjerenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.