ŠESTI PAKET SANKCIJA

Evropska unija namjerava sankcionisati i Alinu Kabajevu, ljubavnicu Vladimira Putina

Ona se u nacrtu sankcija navodi kao osoba blisko povezana s ruskim predsjednikom

Putin i Kabajeva. Twitter

E. Ć.

6.5.2022

Evropska unija namjerava šestim paketom sankcija obuhvatiti i Alinu Kabajevu, navodnu ljubavnicu predsjednika Rusije Vladimira Putina, navodi The Guardian.

Kabajeva je bivša olimpijska gimnastičarka, a njeno ime se pojavljuje u nacrtu liste sankcija koju je objavio Bloomberg. Ona je jedna od desetina osoba koji bi se mogli suočiti sa sankcijama, koje će se, kako je navedeno, odnositi na zabranu putovanja u Evropskoj uniji, kao i zamrzavanjem imovinom.

Kako je Guardian naveo, Kabajeva se u nacrtu sankcija navodi kao osoba blisko povezana s Vladimirom Putinom. Inače, Kabajeva je bila zlatna gimnastičarka na Igrama 2004. godine u Atini, a predstavljala je Rusiju i na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine kada joj je pripala čast da nosi državnu zastavu.

The Guardian je podsjetio na priču koji je jedan lokalni ruski list objavio 2008. godine, kada je naveo da se Putin tajno razveo od supruge Ljudmile, jer je planirao da se oženi Kabajevom. Međutim, Kremlj je tu priču demantovao.

Prošlog mjeseca je Wall Street Journal naveo da je administracija Sjedinjenih Američkih Država odustala od sankcionisanja Kabajeve jer su bili zabrinuti da će Putin taj potez shvatiti ličnim napadom. Bijela kuća je demantovala te navode i naglasila da će sankcije biti upućene svakome ko to zaslužuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.