NA DAN POBJEDE

Zelenski pozvao Šolca i Štajnmajera da posjete Ukrajinu

Planirano je da predsjednica njemačkog parlamenta Berbel Bas (Baerbel) obiđe Ukrajinu u nedjelju i da ministrica vanjskih poslova Analena Berbok uskoro posjeti tu zemlju

Volodimir Zelenski pozvao Šolca i Štajnmajera. AFP

S. S.

6.5.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je u petak da je pozvao njemačkog predsjednika i premijera u državnu posjetu Ukrajini 9. maja, na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti obraćanje za Dan pobjede kako bi objavio rat ili proglasio pobjedu u Ukrajini.

Njemačka je dio zapadne alijanse koja podržava Ukrajinu, ali kancelar Olaf Šolc (Scholz) tek treba učiniti posjetu u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Šolc je razmjenjivao oštre riječi s ukrajinskim zvaničnicima u posljednjim sedmicama zbog odbijanja zvaničnog Kijeva da pozove šefa njemačke države Franka-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier), koga Ukrajina optužuje da je udovoljavao Rusiji u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova.

Obraćajući se londonskom institutu za međunarodne odnose Chatham House u petak, Zelenski je izjavio da je razgovarao sa Štajnmajerom i da je pozvao i njega i Šolca da dođu u Kijev.

Nije bilo nikakve objave da li su njemački političari pristali na poziv. Planirano je da predsjednica njemačkog parlamenta Berbel Bas (Baerbel) obiđe Ukrajinu u nedjelju i da ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) uskoro posjeti tu zemlju, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.