OČEKIVANO

Talibani naredili ženama da nose burke

Afganistan je postao jedina zemlja na svijetu koja javno ograničava obrazovanje prema spolu

Burka. Arhiv

D. H.

7.5.2022

Talibanske vlasti donijele su odredbu da žene u Afganistanu moraju nositi maramu koja pokriva lice. Ako to žena odbije i ako muški članovi porodice ignoriraju službena upozorenja glede njenog ponašanja, njen muški skrbnik mogao bi završiti tri dana u zatvoru.

Talibani su tokom svoje prve vladavine 1990-ih također nametnuli svim ženama da nose burke. No, to nisu do sada zahtijevali otkako su preuzeli vlast prošle godine. Mnoge žene u Afganistanu već nose burku, ali neke, pogotovo u gradovima, samo nose maramu preko glave, odnosno onu koja pokriva kosu, piše BBC.


Kaznu snosi muški skrbnik

Novu uredbu donijelo je talibansko Ministarstvo za prevenciju poroka i promicanje vrlina. Mada su talibani rekli da se radi o "smjernici", odredili su niz korektivnih procedura za one koje se ne pridržavaju uredbe.

Prvo bi službeni predstavnici talibanske vlasti posjetili dom žene koja ne nosi burku i razgovarali s mužem, bratom ili ocem. Zatim bi muškog skrbnika pozvali na razgovor u ministarstvo. U slučaju da žena i dalje ne nosi burku, muški skrbnik bi završio na sudu i mogao dobiti tri dana zatvora.

Kuran, sveta knjiga islama, određuje svim muslimanima, muškarcima i ženama, da se čestito odijevaju. Za muškarce to znači da je pokriveno područje od pupka do koljena, a za ženu, kada je u prisustvu muškaraca s kojim nije u rodu ili u braku, cijeli dio tijela osim lica, ruku i stopala

Međutim, ne slažu se svi islamski vjernici oko tumačenja odredbe o čestitom oblačenju žena – stoga i postoje različiti nazivi za marame, odnosno odjeću koja pokriva žensko tijelo.


Razlike: Hidžab, nikad i burka

Hidžab je odjevni predmet kojim se pokriva kosa, ali ne i lice. Obično se radi o marami ili velu koji pokriva kosu i vrat.

Nikab je tkanina kojom se pokriva lice, ali se ostavlja slobodon prostor za oči. Nosi se s pripadajućom maramom ili abajom, dugačkim ogrtačem, a ponekad i sa zasebnim prozirnim velom za oči. Burka pak pokriva cijelo lice i tijelo, uz mrežasti dio na licu kako bi žene mogle kroz njega gledati.

Afganistan je postao jedina zemlja na svijetu koja javno ograničava obrazovanje prema spolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.