PRVA DAMA

Džil Bajden ukrajinskim izbjeglicama: Čuvamo vam leđa

Prvoga dana posjete Rumuniji, u petak, američka prva dama posjetila je američke vojnike raspoređene u zračnoj bazi Mihail Kogalniceanu u istočnoj Rumuniji

Dćil Bajden sa izbjeglicama. Agencije

L. K. P.

7.5.2022

Prva dama Sjedinjenih Država, Džil Bajden (Jill Biden), koja tokom boravka u Evropi želi iskazati podršku Ukrajini i zemljama koje joj pomažu, danas se u Bukureštu sastala s članovima porodice izbjeglica koje su pobjegle pred ruskom invazijom.

U pratnji Carmen Iohannis, supruge rumunskog predsjednika, Džil Bajden je posjetila školu koju pohađa i pedesetak ukrajinskih učenika. Razgovarala je s nekoliko djece, a zatim je saslušala svjedočanstva učitelja i majki koje su joj ispričale kakvim su mukama bile izložene u Ukrajini. Govorile su joj i o zajedničkim nastojanjima da se u Bukureštu organizira nastava za djecu izbjeglice.

- Iznimno ste snažni. A mi vam čuvamo leđa, nadamo se da to znate, rekla je Bajden u razgovoru sa svojim sagovornicima.


Džil Bajden. Agencije

Rumunija, koja graniči s Ukrajinom, dosad je primila više od 860.000 izbjeglica. Ondje ih je još uvijek oko 80.000. Po podacima fondacije World Vision polovicu ili 40.000 čine djeca, od kojih je samo 5 posto njih uključeno u rumunski obrazovni sustav.

Jutros je prva dama SAD-a kratko razgovarala s predsjednikom Klausom Johanisom (Johannis), a potom je prisustvovala sastanku članova UN-ovih agencija i nevladinih organizacija, posvećenom humanitarnoj pomoći izbjeglicama.

Prvoga dana posjete Rumuniji, u petak, američka prva dama posjetila je američke vojnike raspoređene u zračnoj bazi Mihail Kogalniceanu u istočnoj Rumuniji.

U večernjim satima predviđen je njezin odlazak iz Bukurešta za Slovačku, gdje će u nedjelju posjetiti gradić Košice i selo Vysne Nemecke. Ondje će se susresti s izbjeglicama, humanitarnim radnicima i Slovacima koji im pomažu.

Od početka ruske invazije 24. februara, vlada Džoa Bajdena (Joe Biden) osigurala je oko 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.