DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Putin želi izokrenuti historiju i opravdati rat u Ukrajini

Dok rat ponovno bjesni u Evropi, moramo povećati svoju odlučnost da se odupremo onima koji sada žele manipulirati historijskim sjećanjem kako bi ostvarili svoje vlastite ambicije, kazao je Blinken

Entoni Blinken. Twitter

E. Ć. / Anadolija

8.5.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokušava "izokrenuti historiju" kako bi opravdao svoj "okrutni i bezrazložni rat protiv Ukrajine", javlja Anadolu Agency (AA).

- Dok rat ponovno bjesni u Evropi, moramo povećati svoju odlučnost da se odupremo onima koji sada žele manipulirati historijskim sjećanjem kako bi ostvarili svoje vlastite ambicije - rekao je Blinken povodom obilježavanja 77. godišnjice pobjede nad nacistima.

On je poručio da istina o prošlosti i podrška aktuelnim borcima za slobodu u svijetu predstavlja svetu obavezu koju čovječanstvo ima prema poginulim u trenutku obilježavanja godišnjice kraja Drugoga svjetskog rata.

Ruske vlasti su i za predstojeći 9. maj najavile veliku vojnu paradu u centru Moskve, gdje se očekuje i Putinov govor o aktuelnoj situaciji u Rusiji i svijetu, uključujući i rat u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.