NA SASTANKU G7

Bajden: SAD uvode nove sankcije Rusiji, na listi Gazprombank

SAD je uveo sankcije protiv tri ruske televizijske postaje, zabranio je Amerikancima pružanje računovodstvenih i konzultantskih usluga Rusima i sankcionirao šefove Gazprombanke, treće najveće ruske banke

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

8.5.2022

SAD je objavio nove sankcije Rusiji za vrijeme sastanka čelnika G7 putem videopoziva sa Volodimirom Zelenskim.

SAD je uveo sankcije protiv tri ruske televizijske postaje, zabranio je Amerikancima pružanje računovodstvenih i konzultantskih usluga Rusima i sankcionirao šefove Gazprombanke, treće najveće ruske banke. 

To su dosad prve sankcije protiv banke koja je usluživala ruskog plinskog diva. SAD i saveznici su dosad izbjegavali uvesti sankcije protiv Gazprombanke zbog straha da bi to moglo dovesti do nestašice plina za kupce u EU jer većina Evrope preko upravo ove banke kupuje ruski plin.

"Ovo je već neuspjeh za Putina"

Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je da taj potez nije potpuna blokada, već da je namjera signalizirati da Gazprombank nije sigurno utočište.

- Ovo je već neuspjeh za Putina i nastavit ćemo odavati počast hrabrim borbama koji vodi ukrajinski narod i slušati predsjednika Zelenskog - rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće novinarima uoči sastanka G7.

Nove sankcije također će nametnuti nove kontrole izvoza protiv ruskog industrijskog sektora, a uključuju i otprilike 2.600 viznih ograničenja za ruske i bjeloruske dužnosnike. Bijela kuća je također saopćila da će Komisija za nuklearnu regulaciju suspendirati dozvole za izvoz posebnog nuklearnog materijala u Rusiju.

Čvrsto jedinstvo

Nakon sastanka sa liderima G7 i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, na zvaničnom Twitter profilu se oglasio i predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). 

- Danas sam razgovarao sa liderima G7 i predsjednikom Zelenskim o našem čvrstom jedinstvu i posvećenosti da nastavimo da jačamo Ukrajinu i da pojačamo bol Putinu - napisao je kratko Bajden. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.