SAOPĆIO PREMIJER

Kišida: Japan postepeno ukida uvoz ruske nafte

To je ekstremno teška odluka za zemlju koja se uglavnom oslanja na uvoz energenata, među kojima je i nafta, rekao je Kišida

A. O. / AP

Premijer Japana Fumio Kišida

Foto: REUTERS


Premijer Japana Fumio Kišida (Kishida) saopćio je da Japan polako smanjuje uvoz ruske nafte, u iskazivanju jedinstva u naporima Grupe sedam svjetskih industrijskih sila protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Lideri zemalja članica G-7 u nedjelju su održali online sastanak i objavili su predanost naporima na postepenom ukidanju uvoza ruske nafte, u okviru pritisaka na Moskvu da okonča agresiju na Ukrajinu.

Teška odluka

- To je ekstremno teška odluka za zemlju koja se uglavnom oslanja na uvoz energenata, među kojima je i nafta. Jedinstvo u G-7 je, međutim, najbitnije upravo sada - izjavio je Kišida novinarima u ponedjeljak.

Kišida je kazao da će ukidanje uvoza ruske nafte biti postepen i spor proces, i o njegovim vremenskim okvirima bit će odlučeno kasnije jer takav proces zahtijeva traženje alternativnih energetskih izvora.

Objavljeni planovi

Oko četiri posto japanskog uvoza nafte dolazi iz Rusije. Japan je također objavio planove postepenog ukidanja uvoza ruskog uglja.

- Japan neće zabraniti snabdijevanje iz vlastitih naftnih zaliha kao i projekte snabdijevanja prirodnim gasom iz Rusije, rekao je Kišida, prenosi AP.

 

Više o temi Fumio Kishida

NA VRH

Podijeli članak na