POVODOM DANA POBJEDE

Putinov govor vojnicima: NATO nas nije htio slušati, ponosimo se vašim podvigom

Ruski predsjednik polaže cvijeće na spomenike herojskim gradovima koji su pretpjeli najveće gubitke u borbi protiv nacizma među kojima su i Kijev, Odesa

E. Ć.

9.5.2022

Počela parada na Crvenom trgu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Počela parada na Crvenom trgu - Avaz
Dnevni avaz
+5

Završena je tradicionalna parada povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi. Rusija slavi 77. godišnjicu pobjede nad Njemačkom Adolfa Hitlera.

Parada je završila ranije jer je zbog vremenskih neprilika odgođen zračni dio programa. Bilo je najavljeno da će osam borbenih aviona letjeti u formaciji slova "Z", koji je postao simbol ruskog napada na Ukrajinu.

Paradu je otvorio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, iako se špekulisalo da neće doći. Brojni mediji izvještavali su o njegovom lošem zdravstvenom stanju, ali i narušenim odnosima s Putinom.


Predsjednik Rusije Vladimir Putin započeo je svoje obraćanje. Putin je obraćanje započeo podsjećanjem na pobjedu nad Njemačkom 1945. godine.

 Šef Kremlja je čestitao veteranima na velikoj pobjedi protiv Hitlerove Njemačke. Putin je istakao "kako NATO aktivno ide prema ruskoj teritoriji, što je apsolutno neprihvatljivo".

- Dan pobjede je blizak svima nama. U Rusiji ne postoji porodica koja nije imala žrtava u Drugom svjetskom ratu. Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati - kazao je Putin i dodao da su imali drugi plan.

- NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobiva najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna, nepotrebna i blagovremena - dodao je Putin.

Putin je potom govorio o Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da su nakon raspada SSSR-a počele govoriti o isključivosti, ponižavajući, ne samo čitav svijet već i svoje satelite koji "moraju pokorno sve progutati".

- Mi smo drugačija zemlja i nikada se nećemo odreći ljubavi prema domovini, vjere, tradicionalnih običaja i poštovanja prema svim narodima i kulturama - poručio je Putin.

Prilikom govora Vladimira Putina. Agencije

Ruski predsjednik je govorio o rusofobiji i poručio kako su američki veterani željeli doći na proslavu povodom Dana pobjede, ali da im je to zabranjeno. Putin je rekao da se stanovništvo u Donbasu bori za svoje porodice i da ih Rusija podržava.

Govor je potom nakratko prekinut zbog minute šutnje za ubijene u Drugom svjetskom ratu, kao za ratnike koje se bore za Rusiju u Donbasu. Nakon toga je Putin zaželio brz oporavak svim ranjenim vojnicima i zahvalio medicinskom osoblju. Svoj govor Putin je završio uzvikom: "Za Rusiju, za pobjedu!

Nakon govora ruskog predsjednika, krenuo je vojni defile. Zanimljivo da Putin nijednom tokom svog obraćanja nije upotrijebio riječ "rat", ali jeste priznao gubitke rekavši da će pomoći djeci vojnika poginulih u Ukrajini.


Otkazan zračni dio parade. Arhiv

Zračni dio parade otkazan je zbog vremenskih neprilika, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Na ceremoniji je trebalo biti prikazano 77 aviona koji su letjeli iznad moskovskog Crvenog trga, u spomen na 77. godišnjicu poraza Sovjetskog Saveza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Ruski predsjednik Putin polaže cvijeće na spomenike herojskim gradovima koji su pretpjeli najveće gubitke u borbi protiv nacizma među kojima su i Kijev, Odesa.


Putinm odao počast neznanom junaku i položio cvijeće herojskim gradovima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kako je najavljeno, na paradi povodom Dana pobjede učestvovat će 11.000 vojnika, a Crvenim trgom proći će brojni tenkovi i vojna oprema. Na nebu će osam vojnih aviona oblikovati slovo "Z", koje predstavlja simbol ruskog napada u Ukrajini.

Parada započinje u 9:00 sati, a stigao je i Vladimir Putin. Za razliku od ranijih ceremonija, na ovoj nema nijednog predstavniha drugih zemalja.

Svijet strahuje od onoga šta će šef Kremlja reći. Ranije su objavljeni navodi zapadnih medija o opcijama i eskalaciji sukoba i proširenju ruskih napada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.