DAN POBJEDE

Stručnjaci o Putinovom obraćanju: Ovo bi mogao biti znak da se bliži kraj rata

Govoreći za Sky News, bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji Sir Toni Brenton (Tony) rekao je da je Putin nedavno pokazao "uznemirujuće znakove da se gubi", no dodao je da je današnji govor bio "koherentan" i "vrlo profesionalno izveden"

Vladimir Putin se obratio povodom Dana pobjede. Agencije

S. S.

9.5.2022

Rusija danas slavi 77. godišnjicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin je održao dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

U govoru, suprotno nekim očekivanjima, nije najavio opću mobilizaciju niti je spomenuo riječ rat. Optužio je zapad da je "planirao invaziju na njegovu zemlju, uključujući Krim", a priznao je ruske gubitke u Ukrajini.

- Nastup ruskog predsjednika Vladimira Putina na paradi povodom Dana pobjede mogao bi biti znak da će doći do kraja ovog rata - rekao je visoki britanski diplomata.

Uznemirujući znakovi

Govoreći za Sky News, bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji Sir Toni Brenton (Tony) rekao je da je Putin nedavno pokazao "uznemirujuće znakove da se gubi", no dodao je da je današnji govor bio "koherentan" i "vrlo profesionalno izveden".

Odbrambeni analitičar Lord Danat (Dannatt) složio se s Brentonom, rekavši da je pitanje Putinove racionalnosti nevjerojatno važno.

- Hladni rat i nuklearni sukob tokom Hladnog rata funkcionirali su jer su obje strane bile racionalne. Obje strane su shvaćale katastrofalne posljedice upotrebe nuklearnog oružja. Stoga to nisu učinile - rekao je.

Ne pominje se pobjeda

- Iracionalnost potencijalne Putinove ludosti prava je briga, posebno ako mu nije dobro. Jutros izgleda prilično zdravo - dodao je.

Šef moskovskog ureda Financial Timesa Maks Sedon (Max Seddon) primijetio je odsutnost bilo kakvog spominjanja pobjede u Putinovom govoru.

- Rekao je da se ruske trupe herojski bore u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili bilo koje druge teritorije koje je Rusija zauzela - kaže Sedon. 

Roland Olifant (Oliphant), viši strani dopisnik Telegrapha, opisao je govor kao nezadovoljavajući.

- Odavanje počasti u Drugom svjetskom ratu bilo je standardno, a opravdanja za sadašnji rat bila su ritualna ponavljanja svega što smo prije čuli - kaže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.