RAZGOVARALI PREKO VIDEA

Si Đinping rekao Šolcu da se mora izbjeći intenziviranje sukoba u Ukrajini

Širenje ukrajinskog konflikta bi moglo dovesti do situacije kojom se ne može upravljati, istakao je predsjednik Kine

H. J. I.

9.5.2022

Si Đinping i Olaf Šolc. Agencije

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) rekao je danas njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) da se moraju preduzeti svi napori da se sukob u Ukrajini ne pretvori u "situaciju kojom se ne može upravljati", prenosi Reuters pozivajući se na kineski državni radio.

- Moraju se preduzeti svi napori da se izbjegne intenziviranje i Si Đinping rekao Šolcu da se mora izbjeći intenziviranje sukoba u Ukrajini- rekao je Si u razgovoru sa Šolcom putem video veze.


Doprinos svjetskom miru

Si je također pozvao Njemačku da učestvuje u Inicijativi za globalnu sigurnost koju je predstavio prošlog mjeseca kao širok okvir koji podržava princip "nedjeljive sigurnosti", koncept na koji se poziva Rusija pravdajući napad na Ukrajinu, dodao je Reuters.

Agencija Sinhua u servisu na engleskom jeziku objavila je samo foto-vijest o video sastanku Si Đinpinga i Olafa Šolca.

Kineski međunarodni radio (CRI onlajn) na srpskom je prenio da su Si Đinping i njemački kancelar Olaf Šolc, pored drugog, razmijenili mišljenja i o situaciji u Ukrajini.

Kako prenosi CRI, Si je u razgovoru ukazao na to da se "trenutno međunarodna situacija kompleksno mijenja" i da se "globalna sigurnost i razvoj suočavaju sa sve više poteškoća i izazova".

- Stabilnost i izvjesnost su nešto što je potrebno u ovoj epohi. Kina i Njemačka su velike zemlje koje imaju bitan uticaj. Dvije zemlje treba da očuvaju zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, kako bi dale doprinos svjetskom miru - rekao je Si, prenosi CRI onlajn.


Strateški partneri

Si je još rekao i da su Kina i Evropa "sveobuhvatni strateški partneri" i da "kinesko-evropski odnosi nisu usmjereni protiv neke treće strane, niti zavise od treće strane".

- To je strateška saglasnost dvije strane. Kina i Evropa treba da insistiraju na međusobnom poštovanju, kako bi stabilnošću kinesko-evropskih odnosa rješavale kompleksne promjene na međunarodnoj sceni - naveo je Si.

Šolc je izjavio da su njemačko-kineski odnosi posljednjih godina dobro napredovali i da Njemačka želi da sa Kinom, povodom 50. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa zadrži kontakte na svim nivoima, te da održi novu rundu konsultacija na nivou vlada i da ojača saradnju u aspektima trgovine, klimatskih promjena, borbe protiv epidemije i obrazovanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.