NA MOSKOVSKOM CRVENOM TRGU

Putin u govoru za Dan pobjede nije izgovorio riječ Ukrajina

Opasnost je rasla iz dana u dan Rusija je preventivno odgovorila na agresiju, rekao je Putin

Putin jučer na moskovskom trgu. AFP

N. Aj.

10.5.2022

Bez ikakvih većih novih uspjeha na bojnom polju kojima bi se mogao pohvaliti, ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je obilježio najveći patriotski praznik svoje zemlje, a da nije izgovorio riječ Ukrajina, piše AP.

Ruski lider je nadgledao paradu povodom Dana pobjede u ponedjeljak na moskovskom Crvenom trgu, gledajući kako trupe marširaju u formaciji uz vojnu opremu u proslavli uloge Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke 1945. godine.

Mnogi zapadni analitičari očekivali su da će Putin iskoristiti praznik da govori o nekoj vrsti pobjede u Ukrajini ili da najavi dalju eskalaciju rata, ali nije učinio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, pokušao je ponovo opravdati rat kao neophodan odgovor na ono što je prikazao kao neprijateljsku Ukrajinu.

- Opasnost je rasla iz dana u dan Rusija je preventivno odgovorila na agresiju. Bila je to iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka - rekao je Putin.

Kako agresija traje već 11. sedmicu zaredom, on se klonio da govori o specifičnostima bojnog polja, propuštajući da spomene potencijalno ključnu bitku za vitalnu južnu luku Mariupolj.

Kao što je to činio sve vrijeme, Putin je lažno prikazao borbu kao bitku protiv nacizma, povezujući tako rat sa onim što mnogi Rusi smatraju svojim najboljim trenutkom: trijumfom nad Hitlerom. Sovjetski Savez je izgubio 27 miliona ljudi u onome što Rusija naziva Velikim patriotskim ratom.

Nakon što je neočekivano žestok otpor primorao Kremlj da odustane od pokušaja napada na Kijev prije više od mjesec, moskovske snage su se koncentrirale na zauzimanje Donbasa, istočnog industrijskog regiona Ukrajine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.