CIJENA EURA PALA

Valutno tržište: Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na azijskim se berzama u srijedu trguje suzdržano, jer ulagači s oprezom čekaju izvještaj o inflaciji u SAD-u

Potrošačke cijene su porasle 2,1 posto na godišnjem nivou. ILUSTRACIJA

A. O.

11.5.2022

Vrijednost dolara prema košarici valuta na valutnom tržištu je porasla. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,86 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,60 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 130,35 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0535 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0580 dolara.


Cijene nafte

Cijene nafte su porasle, nakon dva dana pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,85 posto, na 104,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,75 posto, na 101,50 dolara.

Na azijskim se berzama u srijedu trguje suzdržano, jer ulagači s oprezom čekaju izvještaj o inflaciji u SAD-u, dok su kineske burze porasle, zahvaljujući nadi u nove poticajne ekonomske mjere. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je jučer skliznuo na najniži nivo u gotovo dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,6 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji i Australiji su, pak, blago pale. Snažan rast kineskih berzi zahvaljuje se nadi ulagača u nove poticajne mjere, nakon što su jutros objavljeni podaci pokazali da je u aprilu usporen rast proizvođačkih cijena u odnosu na prethodne mjesece.

Doduše, potrošačke su cijene porasle 2,1 posto na godišnjem nivou, više nego što se očekivalo. Međutim, popuštanje pritiska na proizvođačke cijene otvara prostor, kažu analitičari, za nove mjere koje bi potaknule rast privrede.

Posljednjih mjeseci rast druge po veličini svjetske privrede znatno usporava zbog strogih mjera za sprječavanje širenja covida-19.


Dolar. ILUSTRACIJA

Pod uticajem mjera

Analitičari Nomure procjenjuju da trenutno 41 kineski grad primjenjuje djelimično ili puno "zatvaranje" ili neke druge mjere stroge kontrole, a pod uticajem tih mjera je otprilike 290 miliona ljudi.

Na ostalim azijskim berzama jutros se trguje nesigurno, kao i na Wall Streetu dan prije, kada je Dow Jones indeks pao, dok su S&P 500 i Nasdaq ponešto porasli.

U fokusu ulagača danas će biti izvještaj o inflaciji u SAD-u, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u aprilu potrošačke cijene porasle 0,2 posto na mjesečnom nivou, znatno sporije u odnosu na rast od 1,2 posto mjesec dana prije.

Procjenjuju, također, da je inflacija na godišnjem nivou skliznula na 8,1 posto, nakon što je mjesec dana prije dosegla 8,5 posto, najviši nivo od 1981. godine.

Budu li podaci u skladu ili bolji od očekivanja, mogla bi popustiti strahovanja od agresivnog povećanja kamata američke središnje banke. Budu li podaci slabiji od očekivanja, to bi moglo navesti Fed na povećanje kamata na sjednici idućega mjeseca i za 0,75 postotnih bodova. Fed je prošle sedmice povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u martu povećao za 0,25 postotnih bodova, a i na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova.


Ulagači se boje

Strahovi da bi agresivno zaoštravanje monetarne politike usporilo ionako usporen rast američke ekonomije.

Stoga se ulagači boje da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetske ekonomije.

Loreta Mester (Loretta), predsjednica ogranka Feda u Klivlendu (Clevelandu), kazala je jučer da ekonomiju slijede turbulencije zbog Fedovih napora da spusti inflaciju i da nestabilnost na tržištu dionica neće odvratiti kreatore politike od ciljeva.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) kazao je da razmatra ukidanje carina na kineske uvozne proizvode, koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp (Trump), kako bi se smanjile cijene proizvoda u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.