KONGRES ODOBRIO

Na zahtjev Džoa Bajdena: SAD šalje više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Za usvajanje ovog Zakona glasalo 368 zastupnika glasalo je za, dok je bilo 58 glasova za ne

Džo Bajden. Twitter

E. Ć.

11.5.2022

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Zastupnički dom je u sinoć usvojio Zakon o potrošnji u Ukrajini, javlja Reuters.

Za usvajanje ovog Zakona glasalo 368 zastupnika glasalo je za, dok je bilo 58 glasova za ne. Kako je naveo Reuters, svaki glas protiv došao je od republikanaca.



Zatražene dodatne 33 milijarde dolara

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dvije sedmice, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.

- Ovaj zakon će zaštititi demokraciju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu sigurnost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu - rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za dodjelu sredstava Predstavničkog doma.

Kako je najavljeno, ovaj paket uključuje šest milijardi dolara za sigurnosne programe u Ukrajini, koji uključuju obuku, opremu, oružje i podršku, potom 8.7 milijardi koje će se koristiti za popunu zaliha u SAD kako bi se nadomjestila oprema poslana u Ukrajinu i 3.9 milijardi za operacije Evropskog zapovjedništva.

Brojno naoružanje

Također, ovaj Zakon dopušta dodatnih 11 milijardi dolara koje predsjednik SAD može aktivirati u hitnom slučaju i bez čekanja odobrenja Kongresa. Bajden je zatražio pet.

Novi paket pomoći Sjedinjenih Američkih Država uključuje i pet milijardi za rješavanje globalne nesigurnosti hrane i skoro devet milijardi za fond ekonomske podrške Ukrajini.

Podsjetimo, od početka ruske invazije 24. februara, Sjedinjene Američke Države su Ukrajini poslali oružje vrijedno više od 3.5 milijardi dolara. Paketi koje su SAD slale uključivali su haubice, protuzračne sisteme Stinger, Javelin protutenkovske projektile, bespilotne letjelice i drugu raznu municiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.