SAULI NINISTO

Predsjednik Finske poručio: Ako bi ušli u NATO, odgovor Rusiji bi bio "Ti si ovo izazvala, pogledaj se u ogledalo"

Finski predsjednik i premijer objavit će u četvrtak svoje dugo očekivane stavove o tome da li da se pridruže NATO-u,

Finski predsjednik Sauli Ninisto. Agencije

N. Aj / AFP

11.5.2022

Finski predsjednik Sauli Ninisto (Niinisto) rekao je u srijedu da "ne bi bio protiv bilo koga", ako bi nordijska zemlja ušla u NATO, uprkos tome što je Rusija upozorila na članstvo.

- Ulazak u NATO ne bi bio protiv bilo koga. To nije igra sa nultom sumom - rekao je predsjednik na potpisivanju političke deklaracije o uzajamnoj pomoći sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson).

Ako bi Finska ušla u NATO, Ninisto je rekao da bi njegov odgovor Rusiji bio "ti si ovo izazvala, pogledaj se u ogledalo".

Slično onoj potpisanoj sa Švedskom ranije u srijedu, deklaracija uvjerava da će, ukoliko Finska "pretrpi katastrofu ili napad", Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći na različite načine "što može uključivati ​​vojna sredstva".

- Finska je već poboljšani partner u NATO-u. Nema sumnje da je Finska dio Zapada - rekao je Ninisto.


Napomenuo je da se situacija promijenila, jer je ranije Moskva smatrala da vojno nesvrstane Finska i Švedska "stabilizuju" baltički region.

- Ali onda su, krajem prošle godine, izjavili da Finska i Švedska ne mogu u NATO. Tražili su da NATO ne uzima nove članice. Rusija je zapravo izrazila da nemate svoju volju - rekao je Ninisto.

To je bila "ogromna promjena", dodao je.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara dovela je do dramatičnog preokreta u finskom političkom i javnom mnijenju u korist pridruživanja alijansi, kao sredstva odvraćanja od agresije iz Moskve.

Finski predsjednik i premijer objavit će u četvrtak svoje dugo očekivane stavove o tome da li da se pridruže NATO-u, što je prvi korak ka formalnoj odluci nakon brzog zaokreta u mišljenju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.