KRISTIN LAMBREHT

Njemačka ministrica odbrane na udaru kritika: Sin državnim helikopterom išao na odmor

Iz Ministarstva odbrane su saopćili da je helikopter legalno korišten, da su propisno obaviješteni o namjeri da se letjelica koristi te da je troškove leta pokrilo privatno lice

Sin Kristin Lambreht koristio državni helikopter kako bi otišao na odmor. Agencije

H. J. I.

11.5.2022

Njemačka ministrica odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) je na udaru kritika javnosti nakon što je obznanjeno da je njen sin državnim helikopterom išao na odmor.

Poslovni magazin Business Insider je 9. maja prvi objavio da je 21-godišnjak prošli mjesec koristio helikopter kako bi otišao na odmor u grad Sylt na Sjevernom moru. To je učinio nakon posjete njemačke vojnicima u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein.

Iz Ministarstva odbrane su saopćili da je helikopter legalno korišten, da su propisno obaviješteni o namjeri da se letjelica koristi te da je troškove leta pokrilo privatno lice.


No, kritičari smatraju da nije prihvatljivo da se državni helikopter koristi za privatni odmor. Tvrde da bi vožnja vozom od Berlina trajala manje od šest sati te da helikopter po satu košta 5.300 eura.

Ministrica Lambreht, članica vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), je izjavila da razumije kritike. Međutim, uvjerava da je sve urađeno po pravilima te da je željela imati susret sa sinom prije, kako je navela, zahtjevnih ministarskih aktivnosti.

Ovim je ponovo reaktuelizirano pitanje koliko dobro je Ministarstvo odbrane Njemačke reagovalo na agresiju Rusije na Ukrajine. Veliki je broj onih koji smatraju da reakcija nije dobra. Već tada je narušena reputacija ministrice Lambreht, piše Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.