PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Američki Vrhovni sud će nakon prava na pobačaj krenuti i na istospolne

Američki predsjednik je prošle sedmice apelovao na birače da zaštite pravo na pobačaj glasanjem na izborima u studenome za kandidate koji to pravo podržavaju

Džo Bajden. Twitter

E. Ć. / Hina

12.5.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da bi Nacrt odluke američkog Vrhovnog suda, koji je procurio u javnost ovog mjeseca, mogao značiti da će taj sud nakon prava na pobačaj krenuti i na istospolne brakove, pravo na kontracepciju i druga prava.

- Zapamtite moje riječi: oni će krenuti na odluku Vrhovnog suda o pravu na istospolne brakove - rekao je Biden u obraćanju grupi donatora u Čikagu, dodavši kako je kontracepcija također na udaru.

Bajden je kazao da će te odluke biti dostupne svima i da će izazvati dodatne podjele u SAD. 

- Svađat ćemo se oko stvari oko kojih se ne bismo trebali svađati - dodao je.

Inače, početkom mjeseca je procurio nacrt većinskog mišljenja sudskog vijeća koji sugeriše da bi Vrhovni sud uskoro mogao poništiti presudu Roe protiv Vejda (Wade) iz 1973. godine kojom je legaliziran pobačaj. 

Bajden je prošle sedmice apelovao na birače da zaštite pravo na pobačaj glasanjem na izborima u studenome za kandidate koji to pravo podržavaju, prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.