NAJAVA ZVANIČNIKA

Lideri Finske potvrdili: Želimo u NATO, to bi ojačalo našu sigurnost

Finska mora bez odgode podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, navedeno je u zajedničkoj izjavi finskog predsjednika i premijerke

Sana Marin i Sauli Ninisto. Agencije

E. Ć.

12.5.2022

Finska bi trebala podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, rekli su finski predsjednik Sauli Ninisto (Niinisto) i premijerka Sana Marin (Sanna) u zajedničkoj izjavi.

Ovo je velika promjena u politici koju je potaknula ruska invazija Ukrajine. Finska, koja dijeli 1.300 km (810 milja) granicu i tešku prošlost s Rusijom, prethodno je ostala izvan saveza. Kako javlja BBC, Finska je upravo rekla da je za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Ostalo je još nekoliko koraka prije početka procesa prijave, ali ima široku podršku ostalih članica NATO-a. Očekuje se da će susjedna Švedska idućih dana donijeti odluku o pristupanju Alijansi.

- Tokom ovog proljeća, održana je važna rasprava o mogućem članstvu Finske u NATO-u. Bilo je potrebno vrijeme da se parlament i cijelo društvo izjasne o tome. Bilo je potrebno vrijeme za bliske međunarodne kontakte s NATO-om i njegovim zemljama članicama, kao i sa Švedskom. Htjeli smo raspravi dati potreban prostor. 

Sada kada je trenutak donošenja odluka blizu, iznosimo ravnopravne stavove, također za informaciju zastupničkim skupinama i strankama. Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez. Finska mora bez odgode podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana - naveli su u izjavi Ninisto i Marin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.