IZVJEŠTAVALA SA TERENA

Novinarka Al Jazeere bila oko 150 metara udaljena od izraelskih snaga kada je pucano

Informacije su nedovoljne da se utvrdi koja je strana ispalila metak, dodali su

Širen Abu Akleh. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

12.5.2022

Dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali novinarka Al Jazeere Širen Abu Akleh (Shireen) ubijena je.

Navodno nije upucana iz neposredne blizine, jer je bila "oko 150 metara udaljena od izraelskih vojnih snaga" u to vrijeme, saopćile su u srijedu izraelske vlasti, javlja Anadolija.



Izraelski list "Haaretz", pozivajući se na preliminarnu istragu koju su sprovele izraelske odbrambene snage, tvrdi da je "još uvijek nejasno" da li su Abu Akleh (51) ubile izraelske snage ili "naoružani Palestinci.

Navodi se da istraga pokazuje da su izraelski vojnici ispalili "nekoliko desetina metaka" tokom racije u gradu Jenin na Zapadnoj obali, dodajući da je "nepoznato" da li je reporterku ubila izraelska ili palestinska vatra.


Ubijena metkom

Napominjući da je Abu Akleh ubijena metkom iz puške M16, naveli su da takve puške koriste i izraelske snage i palestinske "ćelije" na Zapadnoj obali.

- Informacije su nedovoljne da se utvrdi koja je strana ispalila metak - dodali su.

Također, dnevni list "Yedioth Ahronoth" navodi da je izraelski ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) zatražio od palestinske administracije da izraelskim vlastima preda metak kojim je ubijena Abu Akleh na balističko ispitivanje.


Vojni napad

Ranije je palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo da je novinarka upucana u glavu od strane izraelske vojske dok je izvještavala o vojnom napadu.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u srijedu.

Abu Akleh je rođena u Al Kudsu (Al-Qudsu), Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Jarmouk (Yarmouk).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.