POSLALI PORUKU

Reakcija Rusije: Moskva će biti primorana odgovoriti na pristupanje Finske NATO-u

Helsinki mora biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog poteza, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. Anadolija

E. Ć.

12.5.2022

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako će "Moskva biti primorana da odgovori na odluku Finske da pristupi u NATO savezu. 

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navelo je kako je ulazak Finske u NATO radikalna promjena u vanjskoj politici zemlje.

Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbjednost - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, u kojem se ističe da je "ruska strana više puta napomenula da je izbor načina da se obezbijedi njena nacionalna bezbjednost na vlastima i narodu Finske". 



Ozbiljna šteta bilateralnim rusko-finskim odnosima

- Međutim, Helsinki mora biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog poteza. Pristupanje Finske NATO-u nanijet će ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoevropskom regionu.

Cilj NATO-a, čije su zemlje članice energično ubjeđivale finsku stranu da nema alternative članstvu u Alijansi, je jasan, da se nastavi širenje ka granicama Rusije, da se stvori još jedan bok za vojnu prijetnju našoj zemlji. 

Ali zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, o tome će suditi historija - dodaje Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Moskva će analizirati posljedice

Iz ruske diplomatije navode da će ulazak Finske u NATO također predstavljati direktno kršenje međunarodnopravnih obaveza Finske.

- Prije svega Pariškog mirovnog ugovora iz 1947. godine, koji predviđa obavezu strana da ne ulaze u saveze i ne učestvuju u koalicijama usmjerenim protiv jedne od njih. Pristupanje Finske NATO-u je suprotno Ugovoru između Rusije i Finske iz 1992. godine o osnovama odnosa. Međutim, s obzirom na trenutnu indiferentnost kolektivnog Zapada prema međunarodnom pravu, takvo ponašanje je postalo normalno - navodi se u saopćenju.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) kazao je kako bi pristupanje Finske NATO-u "sigurno predstavljalo prijetnju za Rusiju" i da će Moskva analizirati posljedice takvog koraka po sopstvenu bezbjednost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.