UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba: Ukrajina neće prihvatiti nikakvu alternativu članstvu u EU-u

Koliko razumijemo francuski prijedlog, on nije u suprotnosti s davanjem statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini , poručio je Kuleba

Dmitro Kuleba. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

12.5.2022

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je u Berlinu izjavio da Ukrajina neće prihvatiti nikakvu alternativu statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), piše Anadolija.

Na konferenciji u Berlinu nakon sastanka s njemačkim zastupnicima, Kuleba je rekao da je rano za konačnu ocjenu prijedloga francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) o Evropskoj političkoj zajednici, budući da mnogi detalji o inicijativi još uvijek nisu poznati.


Diskriminatorno i nepravedno

- Koliko razumijemo francuski prijedlog, on nije u suprotnosti s davanjem statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini - rekao je on i naglasio da bi za Kijev alternative članstvu bile neprihvatljive.

Kuleba je dodao da nema utisak da ova inicijativa isključuje Ukrajinu s liste potencijalnih članica. Ali ako je to slučaj, to je diskriminatorno i nepravedno. I to je protiv izjava koje dolaze iz Francuske i drugih zemalja, dodao je. 


Pozitivan odgovor

Naglasio je da Ukrajina očekuje pozitivan odgovor Brisela na zahtjev za članstvo u EU-u.

- Čvrsto vjerujemo da će biti u najboljem interesu Evrope da se Ukrajini dodijeli status kandidata za EU krajem juna na samitu Evropskog vijeća - rekao je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.