OKO 13 HILJADA

Države sa nuklearnim naoružanjem: Koliko bojevih glava ima u svijetu?

Države za koje se zna da imaju nuklearno oružje su Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Sjeverna Koreja

Oko 13.000 nuklearnih bojevih glava su u rukama deset zemalja. Ilustracija

H. J. I.

12.5.2022

Nakon što su ruski, ali i zapadni lideri u više navrata od početka rata u Ukrajini upozoravali na mogućnost od izbijanja nuklearnog rata, čini se da se interesovanje javnosti za države koje važe za nuklearne sile, ali i njihov arsenal oružja dodatno poraslo.

Među visokim zvaničnicima koji su u više navrata upozoravali na mogućnost od izbijanja nuklearnog rata, za sada prednjači ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Sličnog stava bio je i Zapad, koji je upozoravao da će u slučaju da ih Rusija napadne nuklearnim oružjem, reagovati momentalno.

Kao stalna prijetnja po bezbjednost svijeta je i Severna Koreja, koja je nedavno poslije višegodišnje pauze počela sa testiranjima, pišu Nezavisne novine.

- Nuklearne snage naše Republike moraju biti spremne da izvrše svoju odgovornu misiju i odvraćanje u bilo kom trenutku - naglasio je nedavno lider te zemlje Kim Jong Un.

Iako su posljednjih dana češće izjave u kojima lideri kažu da sumnjaju da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje, nije loše da se još jednom podsjetimo koje sve države važe za nuklearne sile i kakvim to oružjem raspolažu.

Države za koje se zna da imaju nuklearno oružje su Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Sjeverna Koreja.

Procjenjuje se da na svijetu ima oko 13.000 nuklearnih bojevih glava

Prema posljednjim procjenama, koje datiraju iz oktobra prošle godine procjenjuje se da na svijetu postoji oko 13.000 nuklearnih bojevih glava koje su u rukama deset zemalja.

Na vrhu liste koji je objavila Federacija američkih naučnika, svakako su i dvije najveće vojne sile Rusija i SAD koje zajedno posjeduju oko 90 posto ukupnog nuklearnog oružja, ili u brojkama oko 12.000 bojevih glava, dok su preostalih 1.000 podijeljene između preostalih osam država.

Rusija, prema ovim podacima, posjeduje 6.257 nuklearnih bojevih glava, dok SAD ima nešto manje, tačnije njih 5.600. Na trećem mjestu je očekivano Kina sa 350, a odmah iza nje je Francuska sa 290 bojevih glava.

Zatim slijedi Velika Britanija sa 225, Pakistan sa 165, Indija sa 160, Izrael sa 90, dok je na posljednjem mjestu Sjeverna Koreja sa 45 nuklearnih bojevih glava.

Većina u vojnim zalihama

Od 12.700 nuklearnih glava u svijetu, više od 9.400 se nalazi u vojnim zalihama i većina je prikačena na projektile, avione, brodove i podmornice. Preostale glave su "penzionisane", ali su još uvijek relativno netaknute i čekaju da budu demontirane.

Od 9.440 nuklearnih glava u vojnim zalihama, oko 3.730 je raspoređeno u operativnim snagama (na raketnim ili bombarderskim bazama). Od toga, oko 2.000 američkih, ruskih, britanskih i francuskih bojevih glava je u stanju pripravnosti, spremnih za upotrebu u vrlo kratkom roku.

Tačan broj nuklearnog oružja u posjedu svake zemlje je strogo čuvana državna tajna, tako da procjene koje su iznesene u ovom istraživanju treba uzeti sa rezervom. Većina država koja posjeduje ovu vrstu naoružanja u suštini ne daje informacije o količini svojih zaliha. Ipak, stepen tajnosti značajno varira od zemlje do zemlje.

Primjera radi, između 2010. i 2018. godine, SAD su objavile svoju ukupnu veličinu zaliha, ali je Trampova administracija 2019. godine prekinula tu praksu. Na sreću, Bajdenova administracija je 2020. godine vratila nuklearnu transparentnost. Međutim, uprkos ograničenjima, javno dostupne informacije, pažljiva analiza historijskih zapisa i povremeno curenje podataka omogućavaju da se naprave najbolje moguće procjene o veličini i sastavu zaliha nuklearnog oružja među ovim državama.

Od Hladnog rata broj drastično smanjen

Historijski gledano, od Hladnog rata, do danas broj nuklearnih bojevih glava je drastično opao. Tokom 1986. godine u svijetu je bilo 70.300 glava, dok je danas taj broj oko 13.000.

Stručnjaci i zvaničnici su u više navrata isticali da su "glavni krivac" za takvu praksu različiti međunarodni sporazumi koje su potpisale sile. Najveći broj smanjenja oružja dogodio se 1990-ih godina.

I dok, kako se navodi u istraživanju, SAD smanjuju svoj arsenal nuklearnog oružja, stručnjaci upozoravaju da Kina, Indija, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija i Velika Britanija povećavaju.

Iako su svi mislili da će ove nuklearne sile polako ići ka uzajamnom razoružavanju ovim opasnim oružjem, čini se da one u budućnosti, ipak planiraju da ga zadrže.

Istraživanje pokazuje da sve države nastavljaju da moderniziraju i usavršavaju svoj arsenal nuklearnih bojevih glava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.