HILJADE PRISUTNIH

Policija napala učesnike sahrane palestinske novinarke Shireen Abu Akleh

Dok su Palestinci nosili tijelo ubijene novinarke, izraelska policija, uključujući konjanike, intervenisala je palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima

H. J. I.

13.5.2022

Izraelska policija tukla prisutne na povorci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Hiljade ožalošćenih, od kojih su neki podigli palestinske zastave i uzvikivali "Palestina, Palestina", prisustvovali su sprovodu u Jerusalemu novinarki Al Jazeere Shireen Abu Akleh, za koju svjedoci kažu da su je izraelske snage upucale i ubile ranije ove sedmice dok je izvještavala o vojnom napadu u okupiranoj Zapadnoj obali.

Stotine novinara i aktivista počele su da se okupljaju od ranih jutarnjih sati ispred bolnice "Saint Joseph French" u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, gdje je bilo tijelo Abu Akleh.

Izraelska policija nije dozvolila da tijelo ponesu na ramenima do mjesta ukopa.


Dok su Palestinci nosili tijelo ubijene novinarke, izraelska policija, uključujući konjanike, intervenisala je palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima.

Izraelska policija blokirala je puteve u okolini, sprečavajući Palestince da dođu do ovog područja.Policija je na kraju dopustila porodici da odveze lijes u katoličku crkvu u Starom gradu, koja je bila prepuna ožalošćenih, prije nego što je zapečatila bolnicu i ispalila suzavac na brojne prosvjednike.

Njeno tijelo tada je položeno na groblje izvan Starog grada u Jerusalemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.