OD SUTRA

RAO Nordic potvrdio: Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj

Kao razlog se navode rastuće napetosti oko nastojanja Helsinkija da se pridruži NATO-u. Ilustracija

H. J. I.

13.5.2022

Dobaljač RAO Nordic objavio je da od sutra Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj. Kao razlog se navode rastuće napetosti oko nastojanja Helsinkija da se pridruži NATO-u.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u saopćenju kaže da je "prisiljena obustaviti uvoz električne energije" od 14. maja.

- Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke historije - dodaje se u saopćenju.

Finska mrežna kompanija Fingrid saopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu. 



Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj. Nedostajući uvoz može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više struje iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom.

Finski čelnici jučer su izjavili da zemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu "bez odlaganja". Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija "definitivno" vidjeti finsko članstvo kao prijetnju, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će Moskva biti "primorana na recipročne korake, vojno-tehničke i druge".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.