VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Zgroženi smo scenama koje su se odvijale tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke

Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh

Žozep Borelj. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

14.5.2022

Evropska unija (EU) jučer je osudila "neproporcionalnu upotrebu sile" izraelske policije na pogrebnu povorku ubijene novinarke Al Jazeere Širen Abu Akleh (Shireen), prenosi Anadolija. 

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) saopćio je da je Unija "zgrožena scenama koje su se odvijale" tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke.

Poručio je da "EU osuđuje nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje" izraelske policije prema učesnicima na sahrani.


Borelj je također istakao da je "minimalno ljudsko poštovanje" omogućiti miran oproštaj "bez uznemiravanja i ponižavanja".

Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh.

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani palestinsko-američke novinarke Širen Abu Akleh, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija upotrijebila je šok bombe, suzavac i palice protiv prisutnih, pri čemu je na desetine osoba povrijeđeno, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumjeseca.


Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramalahu (Ramallahu) oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmud Abas (Mahmoud Abbas). Abas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

Mreža Al Jazeera sa sjedištem u Dohi saopćila je da je njihova novinarka bila na meti izraelskih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.