VRH NAJVIŠE PLANINE

Hrabra Ukrajinka se popela na Mont Everest: Naša zastava treba da se vijori kao simbol nepobjedivosti duha

Njezini otac i brat bore se protiv Rusa, kazala je te dodala da vjeruje da će Ukrajina iz rata izaći kao pobjednik

A. O.

Antonina Samoilova

Foto: INSTAGRAM


Antonina Samoilova, državljanka Ukrajine ove sedmice popela se na Mont Everest (Mount) u sklopu ekspedicije čiji je cilj bio pokazati "nepobjedivost ukrajinskog duha".

- Nažalost, ove godine nije bilo ukrajinskih ekspedicija na Everest. Rat je uništio snove miliona ljudi. Nekima je san bio popeti se na Everest, ali to se neće 2022. dogoditi - napisala je na Instagramu.

Najviši vrh

- No smatram da bi se ukrajinska zastava trebala vijoriti na vrhu najviše planine na svijetu, pogotovo ove godine! Kao simbol nepobjedivosti duha, snage vjere i nacionalnoga karaktera - ističe ona. 

Nada se da će njezin pothvat podići moral njezinim sunarodnjacima i predsjedniku Volodimiru Zelenskom, kazala je za himalajske novine, dok Rusija nastavlja bombardirati Ukrajinu u ratu koji traje već tri mjeseca.

Njezini otac i brat bore se protiv Rusa, kazala je te dodala da vjeruje da će Ukrajina iz rata izaći kao pobjednik.

  • Popela se na Mont Everest

    Popela se na Mont Everest

    Foto: INSTAGRAM


Zadnji tren

Samoilova, koja vodi restoran sa svojim partnerom u Kijevu, popela se na mnoge od najviših svjetskih planina, prema podacima s njezine internetske stranice. Odluka o penjanju na Everest donesena je u zadnji tren, kazala je za Everest Chronicle.

- Ukrajinska alpinistica osvojila je vrh u rano ujutro u četvrtak. Prethodnu je noć provela u Kampu 2 te je sigurno stigla u bazni kamp - rekao je Kimlal Gautam (Khimlal Gautam), časnik za vezu nepalske vlade za dpa u baznom kampu Mont Everesta.

Za penjače na Everest vrhunac sezone je u proljeće. 

NA VRH

Podijeli članak na