RUSKA INVAZIJA

Ukrajina dobila bitku za Harkov: Vode se intenzivne borbe u Donbasu

To je užas, ali oni i dalje pokušavaju postići svoje ciljeve, kazao je Gajdaj

A. O.

Vojnici Rusije

Foto: REUTERS


Američki Institut za proučavanje rata saopćio je ranije da je Ukrajina najvjerojatnije dobila bitku za grad Harkov, ali i da postoje podaci da se Rusi povlače iz ofanzive na taj grad.

U svojim posljednjim procjenama konflikta, analitičari Instituta za rat kažu da je Rusija sprječena u namjeri da opkoli drugi po veličini grad u Ukrajini i da je za sada odustala od te namjere.

Jedan od ciljeva

Harkov koji se nalazi na sjeveroistoku zemlje nekada se naziva grad tvrđava, a tokom ovog rata opravdao je svoje ime, piše BBC.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, zauzimanje grada je bilo jedan glavnih ciljeva ruskih snaga.

Američki Institut navodi da su ukrajinske snage potisnule ruske do granice, ali da se za sada ne može govoriti o potpunom povlačenju Rusa, kao što je ono koje se dogodilo u predgrađima Kijeva kada su potpuno napustili tu oblast.

Intenzivne borbe u toku su u regiji Donbas, na istoku Ukrajine, naveo je na Facebooku ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj. On je dodao da na ruskoj strani ima brojnih gubitaka u opremi.

Uništene kuće

- To je užas, ali oni i dalje pokušavaju postići svoje ciljeve. Iz presretnutih (telefonskih poziva) saznali smo da je cijeli bataljon odbio krenuti u napad, jer vide šta se događa - dodao je Gajdaj.

Ukrajinski službenik je rekao da je u posljednjem ruskom bombardiranju luganske regije uništeno 50 kuća. 

Uništene kuće nalazile su se oko Popasna i Lisičanska, rekao je šef vojne administracije Luganska.

- Njima ne trebaju ljudi i njihove kuće, njima treba samo teritorij koji pretvaraju u pustinju - dodao je službenik.

Više o:

Ukrajina Rat Harkov
NA VRH

Podijeli članak na