HARKOVSKA OBLAST

Ukrajina pokrenula protivnapad kod Izjuma

Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga, napisao je guverner ove regije

S. S.

Ruske snage se povlače

Foto: RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE / AFP


Ukrajinske vojne snage krenule su u protivofanzivu u blizini ukrajinskog grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov. Velika i uspješna protivofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspjehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti zauzeti.

Ruske snage pokušavaju se probiti južno od Izjuma, u pokušaju da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije borbi. "Smjer Izjum i dalje je najteži dio", komentirao je guverner regije Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

- Naše oružane snage ondje su prešle u protivofanzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga - napisao je. 

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva.

Ukrajinci su uništili dijelove ruske kolone oklopnih vozila dok su ruske snage pokušavale preći rijeku u Donbasu, vidjelo se na snimci ukrajinske vojske podijeljenoj u petak. Ukrajinski ministar odbrane ranije je predvidio još mnogo sedmica žestokih borbi.

Podsjećamo, Rusija je 19. aprila objavila da je počela druga faza "specijalne vojne operacije". U objavi stoji da je cilj operacije razoružati Ukrajinu i zaštititi je "od fašista". Tu tvrdnju Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao lažni izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.

NA VRH

Podijeli članak na