UBIJENA RADEĆI SVOJ POSAO

Palestinci pozdravili međunarodnu podršku u istrazi o tragičnoj smrti novinarke

Palestinske vlasti su smrt Abu Akleh, koja je izvještavala o izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, opisale kao atentat od strane izraelskih snaga

Kovčeg Širen Abu Akleh nošen kroz Stari grad Jerusalem. AFP

N. Aj.

14.5.2022

Palestinske vlasti saopćile su da će pozdraviti međunarodnu podršku u istrazi o smrti novinarke Al Jazeere, dok je Izrael rekao da će istražiti erupciju nasilja na njenoj sahrani.

Smrt veteranke novinarke Širen Abu Akleh (Shireen) izazvala je izliv tuge, a izraelska policija je u petak napala gomilu ožalošćenih Palestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalema, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Nasilje, koje je trajalo samo nekoliko minuta, doprinijelo je palestinskom bijesu zbog ubistva Abu Akleh, što je prijetilo da podstakne tenzije koje su eskalirale od marta, prenosi Reuters.

Palestinske vlasti su smrt Abu Akleh, koja je izvještavala o izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, opisale kao atentat od strane izraelskih snaga.

Izrael je prvobitno sugerirao da je kriva palestinska vatra, ali zvaničnici su od tada rekli da ne mogu isključiti da je nju ubila izraelska vatra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.