NA CEREMONIJI INAUGURACIJE

Mađarska predsjednica Katalin Novak osudila Putinovu agresiju na Ukrajinu

Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza, rekla je Novak

Z. K.

Novak: Mađarska traži da se ratni zločini istraže i kazne

Foto: Agencije


Mađarska predsjednica Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu, 14. maja, osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će njena prva predsjednička posjeta biti Poljskoj, u očiglednom gestu da popravi odnose s Varšavom.

Putuje u Varšavu

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije vlade dugogodišnji saveznici u EU.

Novak, bivša zastupnica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednice u martu, malo prije nego što je Orban odnio još jednu ujedljivu pobjedu na izborima 3. aprila. Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila zamjenica predsjednika Fidesza i ministrica za porodična pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

- U utorak, 17. maja, putujem u Varšavu da se sastanem s predsjednikom poljskog naroda. Gospodine predsjedniče, dragi Andžej (Duda), hvala vam na prilici da razgovaramo kako dolikuje prijateljima.

Izbjegao lične kritike

Osuđujemo Putinovu agresiju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza - rekla je Novak na inauguraciji.

Ona je rekla da se rat u Ukrajini "vodio i protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je, također, osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao lične kritike predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskoj energetici.

NA VRH

Podijeli članak na