ZABRANJENO ORUŽJE

Ruski general, koji je nadgledao zločine u Siriji, predvodio napade kasetnim bombama na civile u Ukrajini

Zhuravlov, danas 57-godišnjak, pristupio je službi kao sovjetski oficir 1980. godine kada je s grupom ruskih snaga služio u tadašnjoj Čehoslovačkoj

Raketa završila u automobilu u Harkovu. CNN

N. Aj. / CNN

14.5.2022

Analizom satelitskih snimaka CNN je identificirao vojnu brigadu koja je kasetnim bombama napala Harkov, a ista, tvrdi, odgovara jednom generalu Aleksandru Zhuravlovu, zapovjednik koji je provodio jedan od najbrutalnijih poglavlja rata u Siriji.

On je general 79. brigade raketnog topništa koje su smještene u ruskoj regiji Belgorod, a CNN-u je rečeno kako jedino on može dopustiti napad kasetnim bombama. Kremlj i rusko ministarstvo odbrane ipak o svemu šuti.

Zhuravlov, danas 57-godišnjak, pristupio je službi kao sovjetski oficir 1980. godine kada je s grupom ruskih snaga služio u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Tri puta je raspoređen na bojištima u Siriji, a pod njegovim vodstvom izvršeni su napadi na Alep. Tamo su naime Rusi nastojali zauzeti istok grada koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

CNN navodi kako se za vrijeme njegovog boravka u Siriji dramatično povećala upotreba kasetnih bombi, oružja zabranjenog međunarodnim konvencijama. A tvrde i kako je u Alepu kroz dva mjeseca 2016. godine korišteno 137 puta. Rusko ministarstvo odbrane sve je negiralo.

Zhuravlov je postao zamjenik šefa Vrhovnog štaba zaduženog za operacije hibridnog ratovanja u ukrajinskoj regiji Donbas 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.