NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok: Putinovi postupci tjeraju Finsku i Švedsku u NATO

Rekla je da su Finska i Švedska spremne da se pridruže NATO-u, jer žele da žive u miru sa svojim susjedima

Analena Berbok: Putinovi postupci tjeraju Finsku i Švedsku u NATO. AGENCIJE

S. S.

14.5.2022

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je na konferenciji za medije šefova diplomatije zemalja G7 da podržava ulazak Finske i Švedske u NATO i da svaka zemlja može slobodno odlučiti hoće li se pridružiti alijansi ili ne, a to važi i za Švedsku i Finsku.

Njemačka ministrica vanjskih poslova je dodala da nisu akcije NATO-a ono što je navelo Švedsku i Finsku da se pridruže, već akcije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodala je da su Finska i Švedska spremne da se pridruže NATO-u, jer žele da žive u miru sa svojim susjedima.

- Njemačka vlada je već jasno stavila do znanja da mi više nego podržavamo ovo pristupanje. Švedska i Finska su jake zemlje u smislu vlastitih odbrambenih sposobnosti. Samo bi njihovo pristupanje učinilo jačim NATO - dodala je Berbok.

Podsjećamo, predsjednik Finske Sauli Ninisto (Niinisto) je 14. maja obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će njegova zemlja odlučiti "da traži članstvo u NATO-u u narednih nekoliko dana". 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.