ODLUKA GRADSKE SKUPŠTINE

Ukrajinski simbol prijateljstva s Rusijom preimenovan u Luk slobode ukrajinskog naroda

Gradski vijećnici su ujedno "potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu

Promjena imena. Agencije

Avaz.ba

14.5.2022

Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u središtu Kijeva koji je simbolizirao prijateljstvo s Rusijom, preimenovan je danas u Luk slobode ukrajinskog naroda odlukom gradske skupštine.

- Danas je gradska skupština odlučila dekomunizirati naziv Luka prijateljstva među narodima. Odsad će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda - napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Gradski vijećnici su ujedno "potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premjestiti u muzej totalitarizma - dodao je.


Vitalij Kličko objavio na Telegramu. Printscreen

Iako će mnoga mjesta i spomenike preimenovati, Vitalij Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu učestvovati stručnjaci, posebno historičari, "kako se ne bi donosile ishitrene odluke".

Luk prijateljstva među narodima je golem metalni luk visok 35 metara postavljen 1982. u parku u središtu grada. Bio je u sastavu spomenika s kojeg su prošlog mjeseca uklonjeni kipovi ruskog i ukrajinskog radnika. Godine 2018. proturuski aktivisti stavili su naljepnicu koja prikazuje pukotinu u sredini luka kao znak prekida veza dviju zemalja.

Mnogi stanovnici Kijeva predlažu da se preimenuju i drugi simboli povezani s Rusijom i Bjelorusijom, njenom saveznicom.

Tako je kijevska podzemna željeznica organizirala konsultiranje na internetu tokom kojeg su glasači predlagali da se Minska stanica preimenuje u Varšavsku, Brestovska u Bučinsku, a da se ona na Trgu Lava Tolstoja posveti ukrajinskom pjesniku i disidentu Vasilju Stusu koji je umro u gulagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.