MARIUPOLJ

Užas u Azovstalu: Vojnici bez udova leže u smradu okruženi muhama i neugodnim mirisima

U objavi na Telegramu puk Azov piše da Rusija "nastavlja bacati zračne bombe i nastavlja koristiti tešku artiljeriju i tenkove te velik broj pješadije za pokušaj napada na ukrajinske položaje"

Vojnici bez udova u nehigjenskim uslovima u Azovstalu. AZOV

S. S.

14.5.2022

Zadnje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju pod stalnim je napadom Rusa.

U objavi na Telegramu puk Azov piše da Rusija "nastavlja bacati zračne bombe i nastavlja koristiti tešku artiljeriju i tenkove te velik broj pješadije za pokušaj napada na ukrajinske položaje".

Kako javlja Kyiv Independent, pozivajući se na jednog od ukrajinskih boraca koji se nalazi u čeličani, u Azovstalu je oko 600 ranjenih boraca. 

- Povrijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, jaucima i neugodnim mirisima - kazao je mariupoljski borac, inače lokalni policajac.

Podsjećamo, Turska je ponudila da morskim putem izvrši evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca koji su opkoljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Glasnogovornik turskog predsjednika Erdoana Ibrahim Kalin rekao je Reutersu da su Erdogan i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali o planu prije dvije sedmice te da je taj plan i dalje na stolu.

Plan podrazumijeva da se ranjene borce prebaci 60-ak kilometara dalje niz obalu do Berdjanska, gdje bi ih turski brod odveo do Istanbula s druge strane Crnog mora.

Kalin kaže da je turski brod spreman za evakuaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.