ŽAN IV LE DRIAN

Francuski ministar šokiran nasiljem izraelske policije na sahrani novinarke Abu Akleh

Le Drian je podsjetio da je Francuska već osudila ubistvo Abu Akleh, te ponovo pozvao na transparentnu istragu o smrti novinarke

Le Drian: uboko sam šokiran neprihvatljivim nasiljem kojim je spriječena časna i mirna sahrana Abu Akleh. AFP

S. S. / AA

14.5.2022

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) izjavio je da je šokiran nasiljem izraelske policije na sahrani palestinske novinarke Al Jazeere Širin Abu Akleh (Shireen), koju je ubila izraelska vojska, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Duboko sam šokiran neprihvatljivim nasiljem kojim je spriječena časna i mirna sahrana Abu Akleh - objavio je ministar Le Drian na Twitteru.

Le Drian je podsjetio da je Francuska već osudila ubistvo Abu Akleh, te ponovo pozvao na transparentnu istragu o smrti novinarke.

Širin Abu Akleh, novinarka Al Jazeere, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ukopana je u petak u okupiranom Istočnom Al-Kudsu/Jeruzalemu. Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmud Abas (Mahmoud Abbas). Abas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.