UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski se u Kijevu sastao sa šefom američkih republikanaca: Nestrpljivo iščekujem američku podršku novim sankcijama

Mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma, rekao je Zelenski

Zelenski se sastao s republikancima. SCREENSHOT

S. S.

15.5.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu predstavnike američkih parlamentarnih zastupnika na čelu s Mičom Mekonelom (Mitch McConnell), vođom republikanske stranske u američkom Senatu, saopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

- Nestrpljivo iščekujem američku podršku novim sankcijama. Osim toga, mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma - rekao je Zelenski na sastanku, navodi se u saopćenju. Usto je zahvalio "Sjedinjenim Državama na vodstvu u podršci Ukrajini", ocijenivši da ne štite samo njegovu zemlju, "nego i vrijednosti i demokratske slobode, pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost".

U svojoj svakodnevnoj video poruci Zelenskij je tokom večeri rekao da "ova posjeta još jednom svjedoči o čvrstoj podršci dvije (američkih) stranke našoj zemlji i o snažnim vezama američkog i ukrajinskog naroda - dodajući da su razgovarali o "finansijskoj i o vojnoj pomoći" Ukrajini i o "sankcijama Rusiji".

Na video snimci objavljenoj na Instagramu Volodimira Zelenskog ranije tokom dana, vidi se manja grupa američkih zastupnika dok ide prema ulazu predsjedničke palače u Kijevu, gdje ih dočekuje ukrajinski predsjednik. Uz Miča Mekonela  u američkom izaslanstvu bilo je više iskusnih republikanskih senatora. 

Ova se posjeta događa nakon što je američki Kongres u utorak usvojio prvu etapu u izdvajanju kolosalne pomoći za Ukrajinu vrijedne gotovo 40 milijardi dolara o kojoj još treba glasovati Senat prije nego je odobri predsjednik Džo Bajden.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.