VODIO ODJEL U MI6

Bivši britanski obavještajac: Izvori su mi rekli da je Putin ozbiljno bolestan

Nije jasno što je točno ova bolest - je li neizlječiva ili terminalna, ili bilo što drugo, kazao je Stil

Kristofer Stil i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć.

15.5.2022

Kristofer Stil (Christopher Steele), bivši britanski špijun koji je napisao dosje o Donaldu Trampu (Trump) i navodnom ruskom miješanju u američku izbornu kampanju 2016., kaže da su mu izvori rekli da je Vladimir Putin "ozbiljno bolestan".

Stil, koji je vodio odjel za Rusiju u MI6 u Londonu između 2006. i 2009. i tamo je radio 1990-ih, rekao je da je Putinova bolest "element" onoga što se događa u Ukrajini. On je za Sky News rekao: 

- Svakako, prema onome što čujemo od izvora u Rusiji i drugdje, Putin je, zapravo, prilično ozbiljno bolestan. Nije jasno što je točno ova bolest - je li neizlječiva ili terminalna, ili bilo što drugo. Ali svakako, mislim da je to dio jednačine.

Inače, komentar Stila dolazi nakon što je ukrajinski general Kirilo Budanov (Kyrylo) u intervjuu za Sky News rekao da je Putin ozbiljno bolestan od raka i da je u Rusiji u toku državni udar na njegovu smjenu. Špekulacije oko zdravlja ruskog predsjednika su počele unazad nekoliko godina, ali su se intenzivirale nakon što napada na Ukrajinu. 

Magazin New Lines izvijestio je da je dobio audiosnimak oligarha bliskog Kremlju koji opisuje ruskog predsjednika kao "vrlo bolesnog od raka krvi", iako vrsta raka krvi nije precizirana.

Kaže se da je sjedište FSB-a, ruske domaće sigurnosne agencije, poslalo "strogo tajni dopis" svim svojim regionalnim direktorima u kojem se regionalnim šefovima nalaže da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom terminalnom stanju. 

- Kada vidite da se to događa, mislite da je to vjerojatno istina. Dakle, mislim da je element njegove bolesti uključen u ovo i njegovu ostavštinu - dodao je Stil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.