POTVRDILA MINISTRICA

Švedska vladajuća stranka: Historijsko "Da" NATO-u

Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Evropi u cjelini, navela je Linde

Ann Linde: Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas historijsku odluku da kaže "DA" zahtjevu za članstvo u NATO savezu. AFP

S. S.

15.5.2022

Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu. Veliku vijest objavila je švedska ministrica vanjskih poslova An Linde (Ann) na Twitteru.

- Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas historijsku odluku da kaže "DA" zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Evropi u cjelini - napisala je Linde.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Anderson (Andersson) sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, naveo je prije nekoliko dana švedski dnevnik Expressen pozivajući se na neimenovane izvore.

Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivano, rekli su izvori. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu NATO-a i odustanu od svoje neutralnosti.

Finski predsjednik Sauli Ninisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.