SJEVERNA RAJNA-VESTFALIJA

Najgori rezultat Šolcovih socijaldemokrata u najrazvijenijoj pokrajini: Demohrišćani pobijedili

CDU je osvojio 35 posto, što je poboljšanje za dva postotna boda u poređenju s posljednjim izborima 2017. godine.

Olaf Šolc ima razloga za nezadovoljstvo. AGENCIJE

S. S. / Hina

15.5.2022

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobjednik je na važnim pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, dok je na saveznom nivou vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostvarila najgori historijski rezultat u ovoj, nekad socijaldemokratskoj saveznoj pokrajini.

Prema prvim prognozama na osnovu prebrojenih glasova, CDU je osvojio 35 posto, što je poboljšanje za dva postotna boda u poređenju s posljednjim izborima 2017. godine.

SPD je s 27.5 posto osvojio 3.7 postotnih bodova manje nego na posljednjim pokrajinskim izborima, a time i najslabiji rezultat u historiji ove savezne pokrajine u kojoj su socijaldemokrati decenijama bili na vlasti.

Treća po snazi je stranka Zeleni koja je s 18.4 posto ostvarila svoj najbolji rezultat u ovoj saveznoj pokrajini.

Veliki gubici za liberale

Najveće gubitke je ostvarila Liberalno-demokratska stranka (FDP) koja je do sada kao manji partner sudjelovala u radu demohrišćansko-liberalne vlade u ovoj zemlji. Već je sada izvjesno da je nastavak te koalicije nemoguć.

Prema prvim prognozama, FDP se kreće na oko pet posto glasova i neizvjestan je ulazak u parlament. To znači gubitak od 7.6 postotnih bodova u usporedbi s posljednjim izborima.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku je s 5.9 posto glasova osvojila nešto manje nego na posljednjim izborima, ali je osigurala prelazak izbornog praga.

Stranka Ljevica s 2.1 posto nije prešla izborni prag.

Teoretski u obzir dolazi koalicija između demohrišćana i Zelenih, ali i koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala koja od decembra vlada na saveznom nivou.

I CDU i SPD žele formirati vladu

CDU smatra da kao stranka s najviše osvojenih glasova ima prednost pri formiranju vlade.

Član predsjedništva CDU-a Jens Špan (Spahn) rekao je kako su CDU i Zeleni pobjednici izbora i dao naslutiti kako bi se pregovori o formiranju vlade mogli kretati u tom smjeru. Demohrišćani i Zeleni već uspješno koaliraju u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg.

- Današnji rezultat je jasna poruka birača da CDU mora sastavljati i voditi buduću vladu - rekao je glavni kandidat CDU-a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i od prošle godine i premijer ove savezne pokrajine Hendrik Vist (Wuest).

Generalni sekretar SPD-a Kevin Kunert (Kuehnert) se u isto vrijeme zalaže za početak pregovora između socijaldemokrata i Zelenih koji zajedno teoretski također raspolažu većinom u parlamentu u Düsseldorfu.

No Tomas Kutšati (Thomas Kutschaty), glavni kandidat SPD-a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, nakon priznanja poraza rekao je kako je sada na CDU-u da pokuša sastaviti koalicijsku vladu.

Izlaznost je s 56 posto dosta niža nego prije pet godina, kada je na izbore izišlo 65 posto od oko 13 miliona birača.

Opomena za kancelara

Izbori u najmnogoljudnijoj i privredno najsnažnijoj saveznoj pokrajini se zbog važnosti nazivaju i "mali savezni izbori", a najvažniji su izbori ove godine u Njemačkoj.

Prošle sedmice je CDU i u saveznoj pokrajini Šlezvih-Holštajn odnio uvjerljivu pobjedu. Prije toga je SPD pobijedio u najmanjoj saveznoj pokrajini, Sarskoj.

Pobjeda CDU-a u ove dvije savezne pokrajine se doživljava i kao potvrda novom predsjedniku CDU-a Fridrihu Mercu (Friedrich Merz) koji je u januaru preuzeo kormilo stranke kojoj je dugi niz godina na čelu stajala bivša kancelarka Angela Merkel.

Iako se na pokrajinskim izborima birači povode lokalnim temama, smatra se da je loš rezultat SPD-a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i signal upozorenja socijaldemokratskom kancelaru Olafu Šolcu.

Njegova popularnost je posljednjih sedmica pala zbog nezadovoljstva mnogih birača njegovim postupcima glede rata u Ukrajini.

Analitičari smatraju kako je SPD izabrao pogrešnu strategiju povezivanjem Olafa Šolca s izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Ove godine se u oktobru još bira parlament savezne pokrajine Donje Saske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.