AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden nakon masakra u Bafalu: Mržnja je mrlja na duši Amerike

Osumnjičeni Pejton Gendron (Payton Gendron) predao se policiji u subotu u Bafalu, Njujork, nakon čina koji vlasti nazivaju "rasno motiviranim nasilnim ekstremizmom"

Džo Bajden: Mržnja je mrlja na duši Amerike. AGENCIJE

S. S.

15.5.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je u nedjelju osudio "mržnju koja je mrlja na duši Amerike", dan nakon rasističkog pokolja u kojemu je ubijeno desetero ljudi, većinom crnci, u Bafalu, u saveznoj državi Njujorku.

- Napadač koji je djelovao sam i bio opremljen vojničkim oružjem, s dušom punom mržnje, hladnokrvno je ubio deset nedužnih ljudi. Moramo zajedno raditi kako bismo suzbili mržnju koja je mrlja na duši Amerike - rekao je američki predsjednik u Vašingtonu, na komemoraciji policajcima ubijenim dok su obavljali svoju dužnost.

Vozio se satima

Njujorške vlasti u nedjelju istražuju napad koji je počinio 18-ogodišnjak za kojeg je guvernerka rekla da je bio na radaru vlasti.

Osumnjičeni Pejton Gendron (Payton Gendron) predao se policiji u subotu u Bafalu, Njujork, nakon čina koji vlasti nazivaju "rasno motiviranim nasilnim ekstremizmom". Jedanaest pogođenih ljudi bili su crnci a dvoje bijelci, rekli su dužnosnici.

Supermarket Tops u kojem je došlo do napada nalazi se u većinski crnačkoj četvrti. Osumnjičeni nije iz Bafala nego se do tamo "vozio satima". Pucnjava u Bafalu samo je nastavak drugih rasno motiviranih masovnih ubistava posljednjih godina, među kojima je naprimjer bio napad u sinagogi u Pitsburgu kada je u oktobru 2018. poginulo 11 ljudi.

Oružje legalno nabavljeno

U martu 2021. u Atlanti je bijelac pobio osam ljudi, uglavnom Azijaca. Gendron je prenosio napad u realnom vremenu na društvenoj platformi Twitch. Guvernerka Njujorka Keti Hočul (Kathy Hochul) rekla je da je oružje legalno nabavljeno, ali preinake na njemu obavljene su nezakonito.

Manifest na 180 stranica za koji se smatra da mu je autor Gendron dijeljen je u subotu po društvenim mrežama. Govori o Velikoj teoriji zamjene, rasističkoj teoriji zavjere po kojoj bijelce u SAD-u i drugim zemljama zamjenjuju pripadnici manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.