SJEVERNA KOREJA

Pjongjang prijavio milion zaraženih, Kim odmah rasporedio vojne snage

Kim je naredio hitno raspoređivanje "moćnih vojnih snaga" kako bi se "stabilizirala nabavka lijekovima u gradu Pyongyang"

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova. Agencije

A. Č.

16.5.2022

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošla sedmica donijela je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje "moćnih vojnih snaga" kako bi se "stabilizirala nabavka lijekovima u gradu Pyongyang", dodaje se. Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Broj zaraženih Covid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, s 50 smrtnih slučajeva do jučer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.