POTVRĐEN NOVI MANDAT

Mračan govor Orbana: Pred nama je čitava decenija rata, opasnosti i nesigurnosti

Mi se zalažemo za mir, jer rat uništava, mir gradi, Želimo primirje, prestanak paljbe i mirovne pregovore, rekao je

Viktor Orban: Pred nama je čitava decenija rata, opasnosti i nesigurnosti. AFP

S. S. / Daily News Hungary

16.5.2022

Mađarski parlament potvrdio je danas novi mandat premijeru Viktoru Orbanu, čelniku stranke Fideš koji zemlju vodi od 2010. Izabran je sa 133 glasa za, dok je 27 zastupnika bilo protiv. Orban je položio zakletvu i održao dosta mračan govor o budućnosti Evrope.

- Decenija koja je pred nama bit će decenija opasnosti, nesigurnosti i rata - rekao je.

Rat u mađarskom susjedstvu

Dodao je da su rat u Ukrajini te evropske sankcije koje su uslijedile stvorili energetsku krizu koja bi mogla dovesti do recesije i stagnacije u Evropi. Vjeruje i da će se vratiti nove epidemije, a da će se izbjeglički valovi iz siromašnih u bogate zemlje povećati te da će ekonomske posljedice svih tih faktora biti vrlo ozbiljne. Rat u Ukrajini, kazao je Orban, osjetit će čitav svijet, piše Daily News Hungary.

- Pred našim se očima otvara decenija rata. Moramo početi misliti ne o tome što želimo, već kakva je naša stvarnost - rekao je novi-stari mađarski premijer.

Istakao je kako je njegov prioritet izbjeći uvlačenje Mađarske u rusko-ukrajinski sukob, te osiguravanje mira i sigurnosti u svojoj zemlji. Dodao je kako će rat u mađarskom susjedstvu vrlo vjerojatno biti duži nego što se očekivalo te da će uključivati oružje koje će "biti teško zanemariti" te koje će predstavljati stalnu prijetnju sigurnosti zemlje. Analitičarima će sigurno biti zanimljiva njegova izjava kako je svako ko je sudjelovao u transportu oružja za Ukrajinu "jednom nogom već u ratu".

- Mi se zalažemo za mir. Rat uništava, mir gradi. Želimo primirje, prestanak paljbe i mirovne pregovore. To je naša pozicija - rekao je mađarski premijer.

"Uništavanje mađarskih porodica"

Rekao je kako ekonomske mjere koje bi "uništile mađarske porodice" nisu prihvatljive i neće biti usvojene.

- Brisel zloupotrebljava svoje ovlasti svakog dana i pokušavaju na nas svaliti teške i loše odluke - dodao je rekavši i kako je Mađarska pokazala svoje tolerantno lice prema migrantima, rodnim i spolnim pitanjima te prema naftnom embargu.

- Ali nećemo se odreći zaštite naših granica. Migrante ne možemo pustiti i zaštitit ćemo naše porodične vrijednosti te rodne i spolne aktiviste ne možemo pustiti u škole - rekao je.

Zaključno je rekao kako je, uprkos svemu, interes Mađarske da i u idućoj dekadi ostane u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.