UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski smijenio komandanta Teritorijalne odbrane Ukrajine

Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je Zelenski imenovao general-majora Ihora Tantsijuru

Volodimir Zelenski i Jurij Haluškin. Twitter

E. Ć.

16.5.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) smijenio je komandanta svojih Teritorijalnih odbrambenih snaga gotovo tri mjeseca nakon rata s Rusijom bez navođenja razloga, javlja Reuters.

Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je Zelenski imenovao general-majora Ihora Tantsijuru da preuzme dužnost od Jurija Haluškina na poziciji zapovjednika snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje od ruskog okupatora.

Ministarstvo je Tantsijuru opisalo kao iskusnog časnika koji je prije bio načelnik štaba ukrajinskih kopnenih snaga. Rečeno je da su snage teritorijalne odbrane brzo rasle otkako su uspostavljene neposredno prije invazije i da igraju važnu ulogu u sukobu s Rusijom, navodi Reuters.


Igor Tantsijura: Haruškinov nasljednik. Twitter

- Eksplozivni rast strukture, posebno u uvjetima intenzivne borbe, veliko je iskustvo. Ima uspjeha i, nažalost, gubitaka", stoji u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo odbrane Ukrajine danas je zasebno saopćilo da je bojna snaga Teritorijalne odbrane napredovala do granice s Rusijom nakon što je odbila ruske snage koje su napale grad Harkov na sjeveroistoku zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.